Οι ηλικιωμένοι με προβλήματα μνήμης μπορεί να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ πιο γρήγορα εάν υποφέρουν επίσης από συμπτώματα άγχους, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη.

Είναι συνηθισμένο για άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ να έχουν συμπτώματα διάθεσης, όπως άγχος και κατάθλιψη και κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα συμπτώματα μπορούν, σε ηλικιωμένους, να λειτουργήσουν ως πρώιμοι δείκτες για την εμφάνιση άνοιας.

Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε σε 339 ασθενείς που διαγνώστηκαν με ήπια γνωστική εξασθένηση – επίμονα προβλήματα με τις ικανότητες μνήμης και σκέψης που μπορούν να εξελιχθούν σε πλήρη άνοια. Αλλά η εξέλιξή της δεν είναι εγγυημένη και οι άνθρωποι διαφέρουν στο πόσο γρήγορα μειώνεται η γνωστική τους λειτουργία.

«Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε πώς θα πάνε τα πράγματα για ένα άτομο», δήλωσε η Δρ Maria Vittoria Spampinato, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης. Αλλά οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν εάν ορισμένοι παράγοντες συνδέονται με την ταχύτητα αυτής της εξέλιξης. Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το άγχος μπορεί να είναι ένας από αυτούς, σύμφωνα με τη Δρ Spampinato, καθηγητή ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή της Νότιας Καρολίνας.

Η ομάδα της διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με περισσότερα συμπτώματα άγχους στην αρχή της μελέτης, ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με νόσο του Αλτσχάιμερ τα επόμενα χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους με λίγα συμπτώματα.

Τα ευρήματα βασίζονται σε μια μελέτη ασθενών της Βόρειας Αμερικής με ήπια γνωστική εξασθένηση που περιελάμβανε προβλήματα μνήμης. Στην αρχή, όλοι υποβλήθηκαν σε έλεγχο επιπέδων άγχους και κατάθλιψης, μαγνητικές τομογραφίες και εξετάσεις αίματος.

Από τους 339 ασθενείς, οι 72 εμφάνισαν Αλτσχάιμερ τα επόμενα χρόνια. Εκείνοι με υψηλότερα επίπεδα άγχους στην αρχή, έτειναν να έχουν ταχύτερη εξέλιξη της νόσου – όπως και οι ασθενείς με χαμηλότερο όγκο ιστού σε δύο περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη και τη μάθηση. Τα γονίδια είχαν επίσης σημασία: Τα άτομα που φέρουν μια παραλλαγή γονιδίου που συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ  είχαν επίσης ταχύτερη γνωστική παρακμή.

Όμως ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τους άλλους παράγοντες, το άγχος συνδέεται ανεξάρτητα με ταχύτερη εξέλιξη της νόσου, δήλωσε η Δρ Spampinato.

Αυτό από μόνο του, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι το άγχος επιδεινώνει άμεσα τα γνωστικά προβλήματα: «Τα άτομα που ζουν με ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί να βιώσουν άγχος, αλλά αυτό που είναι ασαφές σε αυτό το σημείο είναι εάν ο έλεγχος ή η μείωση του άγχους μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική παρακμή», δήλωσε η Δρ Heather Snyder, αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη παρουσιάζεται στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, που πραγματοποιείται διαδικτυακά. Τα ευρήματα που αναφέρονται σε τέτοιες συναντήσεις θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε μια επιθεώρηση με αξιολόγηση από ομότιμους.