Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το ένα τρίτο των ενήλικων γυναικών που έχουν ιδιαίτερο κάταγμα στον πήχη των χεριών τους μπορεί να είναι θύματα βίας από τον σύντροφό τους και υπογραμμίζεται ότι το συγκεκριμένο κάταγμα πρέπει να αποτελεί «καμπανάκι» για τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Η ωλένη είναι το οστό που βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά του αντιβραχίου, του πήχη των χεριών μας. Κατάγματα σε αυτό το οστό συμβαίνουν συχνά όταν οι άνθρωποι σηκώνουν τα χέρια τους για να προστατεύσουν το πρόσωπό τους από χτύπημα με κάποιο αντικείμενο.

«Ποτέ δεν το συσχέτισα με την ενδοοικογενειακή βία μέχρι πρόσφατα. Μοιράστηκα τις σκέψεις μου με τους ορθοπεδικούς χειρουργούς μας και με το ενδιαφέρον και την υποστήριξή τους, αποφάσισα να συνεχίσω τη μελέτη», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Δρ Bharti Khurana, διευθύντρια Μυοσκελετικής Ακτινολογίας στο νοσοκομείο Brigham and Women’s της Βοστώνης.

Οι ερευνητές εξέτασαν ηλεκτρονικά αρχεία για αυτά τα κατάγματα σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 50 ετών από έξι νοσοκομεία. Βρήκαν 62 ασθενείς (μέση ηλικία τα 31 χρόνια) που είχαν κατάγματα στην ωλένη. Στις δώδεκα περιπτώσεις είχε επιβεβαιωθεί ότι ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας από τους συντρόφους τους, ενώ σε οκτώ υπήρχε τέτοια υποψία.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν σε διαδικτυακό συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής.

«Τα ακτινολογικά χαρακτηριστικά που εξετάζαμε ήταν η θέση του κατάγματος, το μοτίβο του κατάγματος ως προς το πώς έσπασε και η μετατόπιση του κατάγματος», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ David Sing, ένας ορθοπεδικός χειρουργός του Ιατρικού Κέντρου Βοστώνης. «Από όλα αυτά, αυτό που συνήθως είδαμε σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας ήταν ένα ελάχιστα μετατοπισμένο κάταγμα, που σημαίνει ότι το κόκαλο είναι σπασμένο ολοκληρωτικά, αλλά δεν έχει μετατοπιστεί σημαντικά», ανέφερε.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα συνδέθηκαν επίσης με προηγούμενες επισκέψεις στα Επείγοντα, με μυοσκελετικούς τραυματισμούς.

Όλες οι ασθενείς της μελέτης που ήταν ή δεν υπήρχε υποψία ότι ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας από τους συντρόφους είχαν κατάγματα που προέρχονταν από ατυχήματα με μηχανοκίνητα οχήματα ή άλλα ατυχήματα, όπως πτώση από δέντρο ή κάνοντας σκι. Τέσσερις από τις οκτώ ασθενείς που υπήρχε υποψία ότι ήταν θύματα βίας δήλωσαν ότι είχαν πέσει. Η Δρ Khurana σημείωσε ότι οι πτώσεις είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε διαφορετικού είδους κάταγμα, όπως και στο άλλο οστό του αντιβραχίου.

Οι ερευνητές συνιστούν οι ακτινολόγοι που εξετάζουν τα κατάγματα στις ασθενείς να μπορούν να ενημερώνουν τον γιατρό των Επειγόντων ή τον ορθοπεδικό χειρουργό, ώστε να γνωρίζει και εκείνος ότι το συγκεκριμένο κάταγμα εμφανίζεται συχνά σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ο γιατρός μπορεί στη συνέχεια να εξετάσει το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς για να δει εάν υπάρχει κάτι άλλο ύποπτο.