Ένα πειραματικό φάρμακο ανέστρεψε την παρακμή της μνήμης και της πνευματικής ευελιξίας που σχετίζονται με την ηλικία, σε δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Η μελέτη αξιολογήθηκε από ομοτίμους και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση eLife. Λέει ότι το φάρμακο, που ονομάζεται ISRIB, αποκατέστησε τις γνωστικές ικανότητες σε μεγαλύτερα σε ηλικία ποντίκια και αναζωογόνησε τα κύτταρα του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού.

«Οι εξαιρετικά γρήγορες επιδράσεις του ISRIB δείχνουν για πρώτη φορά ότι ένα σημαντικό συστατικό των γνωστικών απωλειών που σχετίζονται με την ηλικία μπορεί να προκληθεί από ένα είδος αναστρέψιμης φυσιολογικής “απόφραξης”, παρά από μόνιμη παρακμή», ανέφερε η Susanna Rosi, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης της Νευρολογικής Χειρουργικής και Φυσικής Θεραπείας και Αποκατάστασης.

Ενώ τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, οι δοκιμές σε ζώα δεν οδηγούν πάντα στα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους. Το φάρμακο θα πρέπει να υποβληθεί σε πολλαπλές κλινικές δοκιμές και να λάβει έγκριση από το FDA προτού χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους.

Ο Peter Walter, καθηγητής βιοχημείας και βιοφυσικής, δήλωσε ότι τα δεδομένα της μελέτης δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι εγκέφαλοι δεν χάνουν μόνιμα τις γνωστικές ικανότητές τους, αλλά ότι γίνονται αδρανείς ή μπλοκάρονται «από έναν φαύλο κύκλο κυτταρικού στρες».

Το φάρμακο είχε προηγουμένως χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη εγκεφαλικών βλαβών από τραυματισμό. Σε μια μελέτη του 2017, που έγινε επίσης σε ποντίκια, έδειξε ότι το ISRIB μπορεί να αντιστρέψει τα προβλήματα μάθησης και μνήμης που προκαλούνται από σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο μετά από τραυματισμό.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εκπαίδευσαν τα μεγαλύτερα σε ηλικία ποντίκια να ξεφεύγουν από έναν λαβύρινθο, ανακαλύπτοντας μια κρυφή πλατφόρμα. Η διαδικασία είναι συνήθως δύσκολη για τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζώα, αλλά όσα έλαβαν το πειραματικό φάρμακο κατά την τριήμερη εκπαιδευτική διαδικασία κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία τόσο καλά όσο και τα νεότερα. Τα εξεταζόμενα ποντίκια είχαν επίσης πολύ καλύτερη απόδοση από τα ποντίκια της ίδιας ηλικίας που δεν έλαβαν το φάρμακο, ανέφεραν οι ερευνητές.