Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ανήκουν στις ομάδες που επηρεάζονται δυσμενώς από τη νόσο Covid-19. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή θα πρέπει να αποφεύγονται σε ασθενείς με Χ.Α.Π. κατά τη διάρκεια της πανδημίας .

Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να διατηρήσουν την τακτική τους θεραπεία όπως και συνέχιση της οξυγονοθεραπείας εκεί όπου υπάρχει ένδειξη. Οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο βρογχικό άσθμα ελέγχονται με εισπνεόμενη φαρμακευτική αγωγή και ανήκουν στην κατηγορία του ήπιου άσθματος και ως εκ τούτου δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ανεξαρτήτως βαρύτητας όμως οι ασθενείς αυτοί παροτρύνονται να λαμβάνουν κανονικά και με συνέπεια την φαρμακευτική τους αγωγή. Η εισπνεόμενη κορτιζόνη δεν έχει επιδείξει ανοσοκατασταλτική δράση και πρέπει να μην διακόπτεται ενόψει πιθανής λοίμωξης με Covid-19.  Η Χ.Α.Π. και το βρογχικό άσθμα δεν βρίσκονται στα συχνότερα υποκείμενα νοσήματα στους προσβληθέντες από Covid-19. Η συμμόρφωση των πασχόντων στη θεραπεία αλλά και η τήρηση των μέτρων προστασίας (ατομική ευθύνη) παίζουν καθοριστικό ρόλο. Πιο συχνά υποκείμενα νοσήματα είναι η αρτηριακή υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Παρόλα αυτά οι ασθενείς με Χ.Α.Π. έχουν εξαπλάσιο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου Covid 19 σε σύγκριση με τους ασθενείς χωρίς ιστορικό Χ.Α.Π. ενώ συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας ΜΕΘ.

Οι καπνιστές λόγω αυξημένης έκφρασης συγκεκριμένων υποδοχέων (ΑCE 2) είναι πιο ευάλωτοι στο να νοσήσουν από Covid 19.  Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και ασθενείς με στεφανιαία νόσο, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή αρρυθμία, Χ.Α.Π. και οι καπνιστές σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου εντός του νοσοκομείου.

Στους αναπνευστικούς ασθενείς η πρόληψη, η τήρηση των μέτρων ατομικής ευθύνης και ο καλύτερος δυνατός έλεγχος της νόσου αποτελούν βασικά συστατικά θετικής πορείας εν μέσω πανδημίας. Σήμερα η Χ.Α.Π. είναι η τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως μετά τα ισχαιμικά και αγγειακά νοσήματα. Η φαρμακευτική αγωγή των ασθενών με άσθμα και Χ.Α.Π. πρέπει να παρέχει άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα και να έχει διάρκεια δράσης, παρόλα αυτά αρκετά είναι τα προβλήματα στην αντιμετώπιση των αναπνευστικών παθήσεων όπως η χρήση πολλαπλών συσκευών, η κακή συμμόρφωση στη θεραπεία, η συχνότητα των αναπνευστικών επιδεινώσεων και η διατήρηση ελέγχου της νόσου καθώς αυτή εξελίσσεται.

Η χρήση πολλαπλών συσκευών εισπνοών σε μεγάλες ηλικίες αυξάνει την πιθανότητα λάθους ενώ οι συνοσηρότητες επηρεάζουν τη συμμόρφωση και περιπλέκουν τη θεραπεία. Σήμερα περισσότεροι από το 50% των ασθενών με άσθμα δεν έχουν καλό έλεγχο της νόσου. Χρειάζεται εξατομίκευση θεραπείας των ασθενών με άσθμα και Χ.Α.Π. ενώ είναι αναγκαία η επανεκτίμηση και η συνεχής αξιολόγηση από τον θεράποντα πνευμονολόγο.

Ελευθέριος Μ. Βρουβάκης
Δ/ντης Πνευμονολογικής κλινικής ΑΝΑΣΑ Metropolitan Hospital, Υπεύθυνος Πνευμονολογικού κέντρου Πειραιά
www.vrouvakis.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Δ/ντης Πνευμονολογικής κλινικής ΑΝΑΣΑ Metropolitan Hospital, Υπεύθυνος Πνευμονολογικού κέντρου Πειραιά