Η ολική αντικατάσταση του ισχίου ή του γόνατος  (που ονομάζεται αρθροπλαστική) είναι μια κοινή Ορθοπαιδική διαδικασία που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ή φθαρμένων αρθρικών επιφανειών των αρθρώσεων αυτών. Η αντικατάσταση με ένα εμφύτευμα ή «πρόθεση» θα ανακουφίσει τον πόνο και θα αυξήσει την κινητικότητα, επιτρέποντάς σας να επιστρέψετε στις συνήθεις, καθημερινές σας δραστηριότητες. Η παραδοσιακή προσέγγιση στην αντικατάσταση αυτή, χρησιμοποιεί μια μακρά  τομή,  για να δει και να αποκτήσει πρόσβαση στην άρθρωση ο Χειρουργός. Η ελάχιστα επεμβατική αντικατάσταση των αρθρώσεων αυτών είναι μια παραλλαγή αυτής της προσέγγισης. Η ρομποτική αρθροπλαστική δεν μειώνει μόνο την τομή και την επεμβατικότητα του χειρουργού, αλλά τελειοποιεί και την επιλογή και την τοποθέτηση της τεχνητής πρόθεσης. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί μια μικρότερη τομή και μια διαφορετική τεχνική για να αποκαλύψει την άρθρωση, με στόχο τη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και την επιτάχυνση της αποκατάστασης. Σε σύγκριση με την παραδοσιακή ολική αντικατάσταση, η ελάχιστα επεμβατική τεχνική και η ρομποτική αρθροπλαστική, μόνο πλεονεκτήματα έχουν για τον ασθενή που τις επιλέγει.

Στην ελάχιστα επεμβατική και στην ρομποτική αρθροπλαστική, η χειρουργική επέμβαση ενέχει  λιγότερη επέμβαση σε μυς και τένοντες και λιγότερη αφαίρεση ιστών που περιβάλλουν την άρθρωση, ενώ ταχύτερος είναι και ο χρόνος της επέμβασης. Τα τεχνητά εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται είναι τα ίδια με εκείνα που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή αρθροπλαστική, με την χρησιμοποίηση ωστόσο ειδικά σχεδιασμένων χειρουργικών εργαλείων, για τη σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Η ελάχιστα επεμβατική και η ρομποτική αρθροπλαστική, πραγματοποιείται μέσω  τομής, της μισής από την κλασσική, η οποία επιτρέπει μικρότερη διαταραχή ιστών. Επειδή οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την προσπέλαση της άρθρωσης συνεπάγονται μικρότερη διαταραχή του μυός, θα εξασφαλίσουν στον παθόντα λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και μειωμένο χρόνο αποκατάστασης. Επίσης, οι ασθενείς που αντιμετωπίζονται με τη νέα τεχνική, έχουν ελάχιστη αιμορραγία και σπανίως μεταγγίζονται.  Η παραμονή στο Νοσοκομείο μετά από ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση ή ρομποτική αρθροπλαστική, είναι σαφώς μικρότερη από αυτή της  παραδοσιακής,  χειρουργική επέμβασης  και  κυμαίνεται από 1 έως 3 ημέρες. Η φυσική αποκατάσταση αποτελεί κρίσιμο συστατικό της ανάκαμψης και η νέα τεχνική οδηγεί σε ταχύτερη ανάρρωση. Ο Χειρουργός σας και ο  Φυσικοθεραπευτής θα σας δώσει συγκεκριμένες ασκήσεις για να αυξήσετε την κινητικότητά σας και να αποκαταστήσετε τη δύναμή σας, επανερχόμενοι σταδιακά στην αρχική σας, καθημερινή, καλή κατάσταση.

Σε γενικές γραμμές, οι υποψήφιοι για ρομποτική ή για ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική, δεν είναι λεπτότεροι, νεότεροι, πιο υγιείς και πιο έτοιμοι και ευαισθητοποιημένοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία αποκατάστασης, σε σύγκριση με τους ασθενείς που υποβάλλονται στην παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση. Άλλωστε τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα της νέας τεχνικής, είναι σημαντικότερα για τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς ειδικών κατηγοριών(παχύσαρκοι, παθόντες που έχουν ήδη υποβληθεί σε άλλες επεμβάσεις ισχίου – γόνατος  και ασθενείς με χρόνια νοσήματα).

Γεώργιος Βέργος
Χειρουργός Ορθοπαιδικός – Τραυματολόγος, Ειδικευθείς στην Αρθροσκοπική Χειρουργική και Παιδορθοπαιδική στη Ζυρίχη, Συνεργάτης Ιατρός «ΟΛΥΜΠΙΟΥ» Θεραπευτηρίου Πατρών και Ιατρικού Κέντρου Αθηνών – Κλινική Ψυχικού.
E-mail: georgiosvergos@yahoo.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Χειρουργός Ορθοπαιδικός – Τραυματολόγος, Ειδικευθείς στην Αρθροσκοπική Χειρουργική και Παιδορθοπαιδική στην Ζυρίχη, Συνεργάτης Ιατρός «ΟΛΥΜΠΙΟΥ» Θεραπευτηρίου Πατρών και Ιατρικού Κέντρου Αθηνών – Κλινική Ψυχικού