Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε διεξοδικά στο ζήτημα του εμβολιασμού ενάντια στον κορωνοϊό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, το γιατί δεν συνιστάται να γίνεται ο εμβολιασμός σε εγκύους και αν μπορεί να πραγματοποιηθεί κύηση μετά τον εμβολιασμό:

«Ήδη με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, εμβολιάστηκαν και πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Αυτό έφερε στο προσκήνιο ένα ερώτημα σημαντικό που απασχολεί πολλούς. Εάν, δηλαδή, ο εμβολιασμός για την Covid είναι ασφαλής κατά την διάρκεια της κύησης. Και θα πρέπει να θυμίσω ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης ανέκαθεν προσεγγιζόταν με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία και για τα θέματα εμβολιασμών, μέχρι να είναι πέρα για πέρα αποδεδειγμένα, evidence based, ότι δεν εγκυμονεί ο εμβολιασμός κανέναν κίνδυνο για το έμβρυο και την ίδια την έγκυο.

»Υπάρχει ήδη πολυετής εμπειρία με το εμβόλιο της γρίπης και με τον εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη.

»Το εμβόλιο της Covid ως μόριο και ως τρόπος δράσης, φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση ή στην έγκυο ή στο κύημα.

»Εν τούτοις, επειδή οι κλινικές μελέτες που έγιναν δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων, η επίσημη σύσταση από τους φορείς τους υπεύθυνους για τα λοιμώδη νοσήματα, τους εμβολιασμούς, όπως το CDC, είναι ότι κατά την διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

»Όμως, στην περίπτωση που γίνει το εμβόλιο οπωσδήποτε δεν συνιστάται διακοπή της κύησης. Ή αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η δεύτερη επιφυλάσσεται να γίνει μετά το τέλος της κύησης.

»Και μία σύσταση η οποία αναθεωρήθηκε, είναι η σύσταση που γινόταν πριν λίγες ημέρες μόλις, ότι μετά τον εμβολιασμό για την Covid να μην προγραμματίζεται κύηση. Μετά από τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε διάστημα ο προγραμματισμός για μία εγκυμοσύνη.

»Αυτό είναι απόλυτο, ότι δεν γίνεται εμβόλιο κατά την κύηση; Υπάρχουν δύο περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να σταθούμε. Είναι η έγκυος η οποία λόγω επαγγέλματος, παραδείγματος χάριν μία νοσηλεύτρια, βρίσκεται σε μία συνεχή έκθεση με τον ιό και η δεύτερη περίπτωση είναι η ίδια η έγκυος να έχει ένα υποκείμενο πρόβλημα.

»Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη και φαίνεται ότι και η λοίμωξη με τον κορονοϊό είναι ανάλογη με την λοίμωξη με τον ιό της γρίπης, δηλαδή είναι αυξημένος ο κίνδυνος και για την έγκυο, αλλά και για το κύημα. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού σε αυτή την περίπτωση και της εγκύου.

»Και αφού αναφέραμε ότι το mRNA είναι ένα μόριο που ο τρόπος που δρα δεν μπορεί να επηρεάσει ούτε την έγκυο, ούτε το κύημα, πόσο μάλλον το βρέφος όταν θηλάζει. Δεν θα στερήσουμε επομένως, λόγω του εμβολιασμού, σε καμία μητέρα να δώσει το πολύτιμο αγαθό που είναι το μητρικό γάλα για το βρέφος της».