Σε αντίθεση με την «κανονική» πνευμονία, η πνευμονία που προκαλεί η Covid-19 εξαπλώνεται όπως πολλές πυρκαγιές ταυτόχρονα στους πνεύμονες, λένε οι ερευνητές.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η μορφή πνευμονίας διαρκεί περισσότερο και προκαλεί μεγαλύτερη βλάβη από την τυπική πνευμονία, σύμφωνα με τους ερευνητές του Northwestern Medicine με έδρα το Σικάγο.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε ανοσοκύτταρα από πνεύμονες ασθενών με πνευμονία που προκάλεσε Covid-19 και τα συνέκρινε με κύτταρα από ασθενείς με πνευμονία που προκλήθηκε από άλλους ιούς ή βακτήρια.

Ενώ άλλοι τύποι πνευμονίας μολύνουν γρήγορα μεγάλες περιοχές των πνευμόνων, η πνευμονία της Covid-19 ξεκινά σε πολλές μικρές περιοχές των πνευμόνων. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί τα ανοσοκύτταρα των πνευμόνων για να εξαπλωθεί στους πνεύμονες για πολλές ημέρες ή και εβδομάδες. Αυτό είναι παρόμοιο με το πώς εξαπλώνονται πολλές δασικές πυρκαγιές, όπως εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Καθώς η πνευμονία της Covid-19 κινείται αργά μέσω των πνευμόνων, αφήνει πίσω της κατεστραμμένο ιστό και συμβάλλει στον πυρετό, τη χαμηλή αρτηριακή πίεση και τη βλάβη σε άλλα όργανα, όπως ανέφερε η ερευνητική ομάδα.

Η μεγάλη διάρκεια της πνευμονίας που προκαλεί η Covid-19, παρά η σοβαρότητά της, είναι ίσως και ο λόγος που προκαλεί σοβαρότερες επιπλοκές από άλλους τύπους πνευμονίας, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης ανοσοκύτταρα -μακροφάγα και Τ-κύτταρα- που θα μπορούσαν να είναι σημαντικοί στόχοι κατά τη θεραπεία της σοβαρής πνευμονίας από Covid-19. Τα μακροφάγα προστατεύουν συνήθως τους πνεύμονες, αλλά μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό και να βοηθήσουν στη διάδοση της λοίμωξης μέσω των πνευμόνων, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να δοκιμάσουν κλινικά ένα πειραματικό φάρμακο που στοχεύει αυτά τα ανοσοκύτταρα και μειώνει τη φλεγμονώδη απόκρισή τους. «Στόχος μας είναι να κάνουμε την πνευμονία της Covid-19 ήπια αντί για σοβαρή», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Scott Budinger, επικεφαλής Πνευμονικής και Κρίσιμης Ιατρικής Φροντίδας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern Feinberg.