Τα δια ζώσης μαθήματα στα σχολεία δεν φαίνεται να οδηγούν σε περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού σε σύγκριση με την τηλεκπαίδευση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του CDC, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, τα κρούσματα σε κομητείες των ΗΠΑ που δεν έκλεισαν τα σχολεία ήταν παρόμοια με εκείνα σε κομητείες που είχαν προχωρήσει σε τηλεκπαίδευση, όπως ανέφεραν ερευνητές στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας.

«Το CDC συνιστά να κλείνουν τα σχολεία μόνο όταν έχουν εφαρμοστεί όλα τα άλλα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας και να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν ξανά όταν θα μπορούμε να το κάνουμε με ασφάλεια», έγραψε η ομάδα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την Covid-19 του CDC.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τις τάσεις κρουσμάτων μεταξύ παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων μεταξύ 1ης Μαρτίου και 12 Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναφέρθηκαν περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια κρούσματα σε ηλικίες 0-24, με το 57% στις ηλικίες 18-24. Ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν χαμηλότερος στις ηλικίες 10 ετών και κάτω.

Ο μικρότερος αριθμός κρουσμάτων μεταξύ των νεότερων παιδιών θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς «μπορεί να είναι χαμηλότερος» απ’ ό,τι στα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα πανεπιστήμια», έγραψαν.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε επίσης τις τάσεις με τα κρούσματα σε ενήλικες. Με βάση τα δεδομένα, στα αυξημένα κρούσματα σε ενήλικες δεν είχαν προηγηθεί περισσότερα κρούσματα μεταξύ των παιδιών. Ωστόσο, περισσότερα κρούσματα σε νεαρούς ενήλικες (ηλικίας 18-24 ετών) προηγήθηκαν αυξήσεων κρουσμάτων σε άλλες ηλικιακές ομάδες, «υποδηλώνοντας ότι οι νεαροί ενήλικες μπορεί να συμβάλλουν περισσότερο στη μετάδοση στην κοινότητα από ό,τι τα μικρότερα παιδιά», έγραψαν οι ερευνητές.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσαν, η εκτεταμένη μετάδοση στην κοινότητα οδηγεί πιθανότατα σε περισσότερα κρούσματα στα σχολεία, ειδικά αν οι μαθητές δεν φορούν μάσκες ή δεν ακολουθούν οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Για να λειτουργούν τα σχολεία με ασφάλεια, οι κοινότητες θα πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως και να ακολουθήσουν αυστηρά τις πολλαπλές στρατηγικές ανάσχεσης της πανδημίας, ειδικά την καθολική χρήση μάσκας, για να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης Covid-19 στην κοινότητα, καθώς και μέσα στα σχολεία, για την προστασία μαθητών, δασκάλων και μελών του προσωπικού τους», έγραψε η επιστημονική ομάδα του CDC.