Το μικροβίωμα, το σύνολο δηλαδή των βακτηρίων που ζουν στο έντερο μας, μπορεί να διαδραματίζει ρόλο στη σοβαρότητα της λοίμωξης Covid-19 και στη δύναμη της απόκρισης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Επιπλέον, οι ανισορροπίες στο μικροβίωμα μπορεί να προκαλέσουν συνεχή φλεγμονώδη συμπτώματα, τη συχνά αποκαλούμενη «μακρά» Covid-19, όπως πρόσθεσαν οι ερευνητές.

«Η ανισορροπία στο μικροβίωμα συμβάλλει στη σοβαρότητα της Covid-19 και εάν επιμείνει μετά την “κάθαρση” του ιού, θα μπορούσε να συμβάλει σε επίμονα συμπτώματα και σύνδρομα φλεγμονής πολλαπλών συστημάτων, όπως το σύνδρομο μακράς Covid-19», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Siew Ng, καθηγητής από το Ινστιτούτο Πεπτικών Ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

«Η αποκατάσταση των ωφέλιμων βακτηρίων μπορεί να ενισχύσει την ανοσία μας έναντι του ιού SARS-CoV2 και να επιταχύνει την ανάρρωση από την ασθένεια», είπε: «Η διαχείριση της Covid-19 δεν πρέπει μόνο να στοχεύει στην εκκαθάριση του ιού, αλλά και στην αποκατάσταση του μικροβιώματος του εντέρου».

Η μελέτη, ωστόσο, δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι ανισορροπίες στο μικροβίωμα κάνουν την Covid-19 πιο σοβαρή, αλλά μόνο ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του ιού και των βακτηρίων στο έντερο, διευκρίνισε ο Δρ Ng. Ωστόσο, αυξάνονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα βακτήρια του εντέρου συνδέονται με φλεγμονώδεις ασθένειες, σημείωσε.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα αίματος και κοπράνων από 100 ασθενείς με Covid-19 και από 78 άτομα χωρίς τη λοίμωξη. Διαπίστωσαν ότι σε 274 δείγματα, το μικροβίωμα του εντέρου διέφερε σημαντικά μεταξύ ασθενών με και χωρίς Covid-19, ανεξάρτητα από το αν είχαν λάβει φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και αντιβιοτικών: Εκείνοι με Covid-19 είχαν λιγότερους τύπους βακτηρίων που μπορούν να επηρεάσουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν τη λοίμωξη.

Ο μειωμένος αριθμός αυτών των βακτηρίων συνδέθηκε με τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Επιπλέον, ο αριθμός αυτών των βακτηρίων παρέμεινε χαμηλός έως και 30 ημέρες μετά την απομάκρυνση του ιού από τους ασθενείς, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Gut.