Νέοι και άτομα με αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο πιθανό να αυξήσουν την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας από εκείνα που δεν έχουν αυτά τα ζητήματα ψυχικής υγείας, αποκάλυψε μια διαδικτυακή έρευνα.

Η χρήση αλκοόλ αυξήθηκε περισσότερο στους νέους, αλλά οι ηλικιωμένοι ενήλικες με άγχος και κατάθλιψη είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ από τους ηλικιωμένους χωρίς αυτά τα προβλήματα, ανέφεραν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Περιμέναμε ότι οι νεότεροι και τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας θα αναφέρουν την κατανάλωση αλκοόλ ως μηχανισμό αντιμετώπισης, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε ότι η ψυχική υγεία σχετίζεται με διαφορές στη χρήση αλκοόλ ανάλογα την ηλικία», δήλωσε μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, η Yesim Tozan, επίκουρη καθηγήτρια παγκόσμιας υγείας στη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η επικεφαλής συγγραφέας Ariadna Capasso, διδακτορική φοιτήτρια, δήλωσε ότι η αύξηση κατανάλωσης αλκοόλ, ειδικά μεταξύ ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, συνάδει με τις ανησυχίες ότι η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει επιδημία χρήσης αλκοόλ.

Το ποτό ως μέσο για την αντιμετώπιση του άγχους και των τραυματικών γεγονότων δεν είναι κάτι ασυνήθιστο: Μετά την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του 2001, το 25% των Νεοϋορκέζων αύξησαν τη χρήση αλκοόλ.

Ομοίως, η πανδημία προκάλεσε πολύ άγχος, λόγω απομόνωση, διακοπής της καθημερινότητας, οικονομικών δυσκολιών, ασθένειας και φόβων για την πιθανότητα μετάδοσης.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια διαδικτυακή έρευνα σε άτομα απ’ όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Από τους περισσότερους από 5.800 ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι πίνουν αλκοόλ, το 29% είπε ότι έπινε περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σχεδόν το 20% είπε ότι έπινε λιγότερο και το 51% είπε ότι οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ του δεν είχαν αλλάξει.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα με κατάθλιψη είχαν 64% περισσότερες πιθανότητες να πίνουν περισσότερο και τα άτομα με άγχος ήταν 41% πιο πιθανό να το κάνουν.

Τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία: Οι ερωτηθέντες κάτω των 40 ετών είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι πίνουν περισσότερο (40%), σε σύγκριση με τους ηλικίας 40 έως 59 ετών (30%) και αυτούς άνω των 60 (20%).

«Τα μαθήματα που έχουμε μάθει από προηγούμενες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης δείχνουν ότι η πρόωρη παρέμβαση στην ανθυγιεινή χρήση ουσιών είναι κρίσιμη και θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του αντίκτυπου της πανδημίας στην ψυχική υγεία», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Ralph DiClemente, πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικών και Συμπεριφορικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης.