Ο κορωνοϊός μπορεί να κρύβεται στον εγκέφαλο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί και να προκαλέσει υποτροπές σε ασθενείς που πιστευόταν ότι είχαν αναρρώσει, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Viruses.

Στη μελέτη, ποντίκια που είχαν μολυνθεί με τον ιό μέσω των ρινικών διόδων τους ανέπτυξαν σοβαρές ασθένειες λόγω εγκεφαλικών λοιμώξεων, ακόμη και αφότου ο ιός εξαφανίστηκε από τους πνεύμονές τους. Στους ανθρώπους, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ασθενείς που φαίνεται να έχουν ξεπεράσει την Covid-19 μερικές φορές υποτροπιάζουν και πεθαίνουν ή να εμφανίζουν την λεγόμενη «εγκεφαλική ομίχλη» μήνες μετά, που εμποδίζει τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

«Ο εγκέφαλος είναι μια από τις περιοχές όπου ο ιός αρέσκετε να κρύβεται», δήλωσε ο Mukesh Kumar, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Georgia.

«Γι ‘αυτό βλέπουμε σοβαρή ασθένεια και όλα αυτά τα πολλαπλά συμπτώματα, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και όλα αυτά τα μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως απώλεια μυρωδιάς και απώλεια γεύσης», είπε: «Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τον εγκέφαλο και όχι με τους πνεύμονες».

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο ιός εντοπίστηκε στον εγκέφαλο των ποντικών σε επίπεδο που ήταν 1.000 φορές υψηλότερο από ότι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Το ιικό φορτία στους πνεύμονες άρχισε να μειώνεται μετά από τρεις ημέρες, αλλά παρέμεινε υψηλά στον εγκέφαλο την πέμπτη και έκτη ημέρα μετά τη μόλυνση, δηλαδή όταν η ασθένεια έγινε πιο σοβαρή.

«Μόλις μολύνει τον εγκέφαλο, μπορεί να επηρεάσει οτιδήποτε, επειδή ο εγκέφαλος ελέγχει τους πνεύμονές μας, την καρδιά, τα πάντα», εξήγησε: «Ο εγκέφαλος είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο. Είναι ο κεντρικός επεξεργαστής για τα πάντα στον οργανισμό μας».

Οι ασθενείς με Covid-19 των οποίων οι λοιμώξεις έφτασαν στον εγκέφαλό τους θα μπορούσαν επίσης να είναι ευάλωτοι σε άλλες σοβαρές παθήσεις στο μέλλον, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η γνωστική παρακμή και τα αυτοάνοσα νοσήματα, πρόσθεσε ο ερευνητής.

«Είναι τρομακτικό», είπε: «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μολύνθηκαν, ανάρρωσαν και τώρα το έχουν ξεπεράσει. Κάποιοι όμως μπορεί να μην το έχουν ξεπεράσει και κάποιοι ίσως δεν το ξεπεράσουν ποτέ».