Ένας καθηγητής στη Μεγάλη Βρετανία υποστηρίζει ότι εντοπίζει διαρκώς περισσότερους ασθενείς με Covid-19 που αναφέρουν ως συμπτώματα και στοματικά προβλήματα, όπως ο αποχρωματισμός της γλώσσας και η διόγκωσή της.

«Βλέπω αυξανόμενες περιπτώσει “γλώσσας Covid” και παράξενα δερματικά έλκη στο στόμα. Εάν έχετε κάποιο τέτοιο παράξενο σύμπτωμα ή ακόμα και πονοκέφαλο και κόπωση, μείνετε στο σπίτι!», έγραψε στο Twitter ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, επισυνάπτοντας και μία από τις πολλές φωτογραφίες γλωσσών που λαμβάνει καθημερινά.

«Το mail μου είναι γεμάτο γλώσσες κάθε πρωί, από άτομα που είχαν προβλήματα στη γλώσσα τους, που συνέπεσαν με συμπτώματα της Covid-19, όπως πυρετός και κόπωση – αλλά μπέρδεψαν τους γιατρούς. Χαίρομαι που τα μοιράζομαι, ώστε όλοι να γίνουμε ειδικοί…», έγραψε στο Twitter.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι το 35% των ανθρώπων που κολλάνε τον κορωνοϊό έχουν μη κλασικά συμπτώματα Covid-19 κατά τις πρώτες τρεις ημέρες της λοίμωξης, όπως «δερματικά εξανθήματα, “δάχτυλο Covid” και άλλα 20+ συμπτώματα Covid-19 που αγνοούνται».

Οι επίσημες υγιειονομικές αρχές  δεν περιλαμβάνει το οίδημα ή τον αποχρωματισμό της γλώσσας ανάμεσα στα συμπτώματα της Covid-19, αλλά ο κατάλογος των συμπτωμάτων έχει αυξηθεί από την έναρξη της πανδημίας και προστίθενται νέα καθώς οι γνώσεις μας για τη νόσο πολλαπλασιάζονται.

«Αυτό συμβαδίζει με όλα τα πράγματα σχετικά με την Covid-19. Όταν ξέσπασε η πανδημία στον πλανήτη, όπως θα ήθελα να πω μεταφορικά, ανοίξαμε τα ιατρικά μας βιβλία στη σελίδα Covid-19 και υπήρχαν μόνο άδειες σελίδες», δήλωσε ο Δρ William Schaffner, καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τέξας.

«Έτσι, από τότε συμπληρώνουμε τις κενές σελίδες και μπορεί η “γλώσσα Covid” να είναι και αυτή μέρος των κλινικών συμπτωμάτων που έχουν ορισμένοι ασθενείς», συμπλήρωσε ο καθηγητής Schaffner.

Προς επίρρωση των όσων υποστήριξε ο καθηγητής, μια ισπανική μελέτη σε ασθενείς με Covid-19 διαπίστωσε ότι λίγοι περισσότεροι από το 10% είχαν κάποιο είδος στοματικού προβλήματος, όπως πρησμένη γλώσσα ή έλκη στο στόμα.