Εάν το άγχος σας για την πανδημία σας κάνει να σφίγγετε τα δόντια σας από την αγωνία, δεν είστε μόνοι: αμερικανοί οδοντίατροι προειδοποιούν ότι οι περιπτώσεις βρουξισμού -το τρίξιμο των δοντιών και το σφίξιμο των γνάθων- αυξάνονται εξαιτίας του άγχους που προκαλεί η Covid-19.

«Έχουμε δει μια αύξηση στον αριθμό των ασθενών που ζητούν ραντεβού για να αντικαταστήσουν σπασμένα μασελάκια κατά του βρουξισμού», δήλωσε ο Δρ Leopoldo Correa, διευθυντής του Κρανιοπροσωπικού Κέντρου Πόνου στη Σχολή Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη.

Το έντονο, ακούσιο τρίξιμο των δοντιών και σφίξιμο των γνάθων μπορεί να προκαλέσει σπασμένα δόντια, σφραγίσματα και θήκες, πονοκέφαλους, ημικρανίες και άλλους πόνους στο πρόσωπο, το λαιμό και το σαγόνι.

«Μια αγχωτική κατάσταση μπορεί να λυθεί βραχυπρόθεσμα ή μπορεί να συνεχιστεί και να εξελιχθεί σε χρόνιο άγχος», το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κόπωση, αυξημένη μυϊκή ένταση, κατάθλιψη, αδυναμία να κοιμηθούμε ή να παραμείνουμε κοιμισμένοι και σε βρουξισμό, σημείωσε ο Δρ Correa.

«Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, η δύναμη που δημιουργούμε όταν σφίγγουμε το σαγόνι μας είναι περίπου 150 κιλά», ανέφερε εξηγώντας την πίεση που ασκείται στα δόντια μας.

Ωστόσο, πέντε έως 10 λεπτά άσκησης για το σαγόνι και το πρόσωπο κάθε μέρα μπορούν να σας βοηθήσουν, σύμφωνα με τον γιατρό.

Να τι πρέπει να κάνετε: Κρατήστε τα σαγόνια σας ανοιχτά, λυγίστε τα δάχτυλά σας σαν γροθιά και τοποθετήστε τις αρθρώσεις σας σε κάθε πλευρά του προσώπου σας. Κάντε στο πρόσωπό σας μασάζ, πιέζοντας προς τα κάτω. Ο Δρ Correa συνιστά να κάνετε αυτήν την άσκηση για 5 έως 10 λεπτών το πρωί, αλλά ειδικά το απόγευμα ή στο τέλος της εργάσιμης ημέρας, όταν οι μύες είναι πιο κουρασμένοι.

Πρόσθεσε ότι μπορεί να χρειαστείτε ένα ειδικό μασελάκι για να προφυλάξετε τα δόντια σας και να βοηθήσετε στην πρόληψη του σπασίματός τους. Το μασελάκι μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο στο πρόσωπο ή τη γνάθο. Παρόλο που είναι διαθέσιμα και έτοιμα για αγορά, ο οδοντίατρός σας μπορεί να προσαρμόσει έναν νάρθηκα τριγμού ειδικά για τα μέτρα και τα συμπτώματα του στόματός σας, οπότε η ασφαλέστερη λύση είναι να τον συμβουλευτείτε.