Ηλικιωμένοι άνδρες των οποίων η αρτηριακή πίεση αυξάνεται τη νύχτα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η αρτηριακή πίεση αλλάζει μέσα στο 24ωρο. Συνήθως ανεβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας και πέφτει τη νύχτα. Αλλά μερικοί άνθρωποι η διακύμανση αυτή ακολουθεί ένα αντίθετο μοτίβο.

«Η νύχτα είναι μια κρίσιμη περίοδος για την υγεία του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, σε ζώα, έχει προηγουμένως αποδειχθεί ότι ο εγκέφαλος καθαρίζει τα απόβλητα κατά τη διάρκεια του ύπνου και ότι αυτή η κάθαρση επηρεάζεται αρνητικά από μη φυσιολογικά πρότυπα αρτηριακής πίεσης», ανέφερε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Christian Benedict, αναπληρωτής καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία.

«Δεδομένου ότι η νύχτα αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο χρονικό παράθυρο για την υγεία του ανθρώπινου εγκεφάλου, εξετάσαμε εάν η υπερβολικά υψηλή αρτηριακή πίεση τη νύχτα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας σε ηλικιωμένους άνδρες», εξήγησε ο καθηγητής.

Η αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους πολλαπλούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων τύπων άνοιας.

Ο Benedict και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από 1.000 μεγαλύτερης ηλικίας Σουηδούς που παρακολουθήθηκαν για έως και 24 χρόνια. Οι άνδρες ήταν γύρω στα 70 όταν οι ερευνητές άρχισαν να τους παρακολουθούν.

«Ο κίνδυνος διάγνωσης άνοιας ήταν 1,64 φορές υψηλότερος στους άνδρες με αντίστροφη διακύμανση αρτηριακής πίεσης, σε σύγκριση με εκείνους με φυσιολογική διακύμανση αρτηριακής πίεσης. Η αντίστροφη αύξησε κυρίως τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας», έγραψε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Xiao Tan, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου, στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension.

Επειδή η ομάδα μελέτης αποτελείτο μόνο από ηλικιωμένους άνδρες, «τα αποτελέσματά μας θα πρέπει να αναπαραχθούν και από έρευνα σε ηλικιωμένες γυναίκες», σημείωσε ο καθηγητής Benedict.

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι ένα επόμενο βήμα σε αυτήν τη γραμμή έρευνας θα ήταν να εξεταστεί εάν η λήψη φαρμάκων για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας για εμφάνιση νόσου Αλτσχάιμερ.