Η τακτική άσκηση θα γίνει όλο και πιο σημαντική στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου καθώς οι χώρες θα βγαίνουν από τα lockdown, λένε οι επιστήμονες.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία πριν από ένα χρόνο, ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων ανέφερε αύξηση βάρους εξαιτίας της μείωσης της σωματικής δραστηριότητας, ενώ άλλοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι τρώνε περισσότερο πρόχειρο φαγητό.

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αφήνει τα άτομα ευάλωτα σε βλάβη των ιστών και την ανάπτυξη όγκων, με περισσότερους από δώδεκα τύπους καρκίνου να έχουν συνδεθεί με τα παραπανίσια κιλά σε πρόσφατες μελέτες.

«Πρέπει να τρώμε καλύτερα, αλλά είναι εξίσου σαφές ότι η τακτική άσκηση είναι επίσης πολύ σημαντική στην πρόληψη του καρκίνου», δήλωσε η καθηγήτρια Linda Bauld του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Η Δρ Bauld δήλωσε ότι ενώ το κάπνισμα παρέμεινε η κύρια αιτία καρκίνου στη Μεγάλη Βρετανία, η παχυσαρκία είναι πλέον ο δεύτερος υψηλότερος κίνδυνος και στο μέλλον είναι πιθανό να γίνει ο κύριος.

Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σταματούν το κάπνισμα, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων – και τα lockdown έχουν επιταχύνει τη διαδικασία. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται ότι έως το 2040 η παχυσαρκία θα έχει ξεπεράσει το κάπνισμα ως την κύρια αποτρέψιμη αιτία καρκίνου στις γυναίκες, ενώ το ίδιο θα ισχύσει για τους άνδρες λίγα χρόνια αργότερα.

Μεταξύ των καρκίνων από τους οποίους έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει η σωματική δραστηριότητα είναι εκείνοι του μαστού και του εντέρου. Όσοι έχουν υποβληθεί σε θεραπεία έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην υποτροπιάσουν, εάν ασκούνται πιο συχνά και έχουν βελτιωμένη διατροφή.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα έχει επίσης επισημάνει τους δεσμούς μεταξύ της άσκησης και άλλων καρκίνων. Σε ένα πρόσφατο πείραμα σε ποντίκια, επιστήμονες συνέκριναν μια ομάδα που δεν είχε δραστηριότητα με μια άλλη ομάδα που έτρεχε σε διάδρομο για 30 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ήπια άσκηση μείωσε τα επίπεδα της ηπατικής φλεγμονής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε όγκους και βελτίωσε τον μεταβολισμό των ηλικιωμένων ποντικών, ακόμη και σε εκείνους που είχαν προχωρημένη ηπατική νόσο.

Επιπλέον, η μελέτη, η οποία διεξήχθη από τον καθηγητή Derek Mann, από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που ασκούνταν είχαν λιγότερο λίπος στο ήπαρ τους και μετακινούνταν πιο γρήγορα. «Θέλαμε να δούμε αν η άσκηση σε ποντίκια -βασικά, μια ήπια ρουτίνα που μπορεί να αντικατοπτρίζει την άσκηση που μπορούν να κάνουν και πιο αδύναμοι άνθρωποι- θα μπορούσε να συμβάλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης όγκων του ήπατος», δήλωσε ο Δρ Mann.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη του Cancer Research UK έδειξε ότι περισσότερες από 135.000 περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να προλαμβάνονται κάθε χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, με την αυξημένη σωματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους να παίζει βασικό ρόλο.