Προτεραιότητα δημόσιας υγείας χαρακτηρίζει την ανοσοποίηση των ασθενών με καρκίνο έναντι της λοίμωξης COVID-19 μέσω του εμβολιασμού η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας -ESMO.

Καθώς οι ασθενείς με καρκίνο είναι ανοσοκατασταλμένοι, θεωρούνται πληθυσμός αυξημένου κινδύνου να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές ή να κινδυνέψει να πεθάνει από λοίμωξη COVID- 19. Έτσι, αν και τα δεδομένα ασφαλείας και αποτελεσματικότητας των m-RNA εμβολίων είναι μέχρι στιγμής ανεπαρκή όσον αφορά στους ασθενείς με καρκίνο, ο εμβολιασμός των ογκολογικών ασθενών προτάσσεται από το σύνολο των επιστημονικών εταιρειών.

Ωστόσο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα τα άτομα με καρκίνο να έχουν μειωμένη ανοσολογική ανταπόκριση στο εμβόλιο. Με άλλα λόγια, ένας ασθενής με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται να μην έχει την ίδια ανοσολογική απόκριση με έναν ασθενή το σύστημα του οποίου είναι σε πλήρη λειτουργία.

Σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, ασθενείς που βρίσκονται σε ενεργό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, το εμβόλιο μπορεί να μην είναι όσο αποτελεσματικό είναι για τον γενικό πληθυσμό.

Μένουν ακόμη αναπάντητα κάποια ερωτήματα, όπως το πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναπτύξει κάποιος αντισώματα, πόσο διαρκεί η ανοσία, αν ένα εμβολιασμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει ή όχι τη λοίμωξη.

Οι ειδικοί συστήνουν στους ανθρώπους που θα εμβολιαστούν, και ιδίως στους ογκολογικούς ασθενείς να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας, όπως τη χρήση μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων, τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης και το πλύσιμο των χεριών, ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του ιού.

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια; 
Τα εγκεκριμένα m-RNA εμβόλια περιέχουν μια πληροφορία που δίνει στο σώμα την εντολή να δημιουργήσει αντίγραφα της πρωτεΐνης ακίδας του ιού, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να αντιδράσει όπως θα έκανε αν μολυνόταν από τον ιό.
Τα m-RNA εμβόλια δεν αλλάζουν το DNA του οργανισμού και δεν περιέχουν ζωντανό κομμάτι ιού. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ανάπτυξης λοίμωξης λόγω του εμβολίου.
Είναι γεγονός, ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται και στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού αναπτύχθηκε αρχικά για τη δημιουργία εμβολίων κατά του καρκίνου.

Σε ποιο χρόνο;
Η αναγκαιότητα του εμβολιασμού των ογκολογικών ασθενών δεν χωράει αμφισβήτηση. Αυτό που θα πρέπει να συζητηθεί με τον θεράποντα ιατρό είναι η χρονική στιγμή που θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός.

Πριν προχωρήσετε στον εμβολιασμό εάν έχετε μόλις διαγνωστεί με καρκίνο ή αν βρίσκεστε σε θεραπεία, μιλήστε με τον ογκολόγο σας. Αντένδειξη για τον εμβολιασμό αποτελεί όπως και για τον γενικό πληθυσμό το ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.

Η ταχεία ανάπτυξη του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτό δεν είναι ασφαλές. Αυτό που ξεπεράστηκε στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων εμβολίων ήταν η γραφειοκρατία, ενώ πρυτάνευσαν ο συντονισμός, η συνεργασία, η συνέργεια, η συγκέντρωση πόρων για ένα σκοπό.

Αυτό που δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε είναι ότι τα εμβόλια αποτελούν στο σύνολό τους τη μεγαλύτερη παρέμβαση Δημόσιας Υγείας μετά το καθαρό νερό.

Φλώρα Σταυρίδη
MD MSc MRCP, Ογκολόγος Παθολόγος, Διευθύντρια Δ Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία, Διευθύντρια Care and Cure Oncology Center
https://www.careandcure.gr/

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

MD MSc MRCP, Ογκολόγος Παθολόγος, Διευθύντρια Δ Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία, Διευθύντρια Care and Cure Oncology Center