Ο πολύς καφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς αργότερα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τη νέα έρευνα που εξέτασε 9.000 παιδιά 9 και 10 ετών, ως μέρος της μεγαλύτερης μακροχρόνιας μελέτης για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υγεία των παιδιών.

«Υπάρχουν μικρές, αλλά πραγματικές αλλαγές στη συμπεριφορά στα περισσότερα παιδιά που εκτέθηκαν σε καφεΐνη στη μήτρα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ John Foxe, διευθυντής του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών Del Monte στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη. «Αυτό μπορεί να μην έχει ουσιαστική διαφορά στις συμπεριφορές ορισμένων παιδιών, αλλά για εκείνα που είναι ευάλωτα και από άλλους παράγοντες, μπορεί να είναι μια επιπλέον ώθηση», πρόσθεσε ο Δρ Foxe.

Εδώ και χρόνια, οι έγκυες γυναίκες συμβουλεύονται να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης για να μειώσουν τον κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού, αλλά αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι οι έγκυες γυναίκες που καταναλώνουν καφεΐνη μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς αργότερα στη ζωή τους.

Οι εγκεφαλικές εξετάσεις παιδιών των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έδειξαν αλλαγές στις οδούς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα συμπεριφοράς αργότερα, συμπεριλαμβανομένων απόσπασης προσοχής και υπερκινητικότητας. Οι αλλαγές αυτές εντοπίστηκαν από υψηλότερες βαθμολογίες σε λίστες ελέγχου για προβληματικές συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν στα παιδιά των οποίων οι μητέρες ανέφεραν ότι έπιναν καφέ ενώ ήταν έγκυες.

Τα περισσότερα από τα προβλήματα συμπεριφοράς που παρατηρήθηκαν στα παιδιά ήταν μικρά, αλλά αισθητά, είπε ο Δρ Foxe. Άλλοι παράγοντες για την ανάπτυξη ζητημάτων συμπεριφοράς περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό και ορισμένους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες, πρόσθεσε.

Ενώ είναι γνωστό ότι το έμβρυο δεν μπορεί να διασπάσει την καφεΐνη όταν περνάει από τον πλακούντα, ο Δρ Foxe είπε ότι δεν είναι πλήρως κατανοητή πως ακριβώς ή σε ποιο σημείο της εγκυμοσύνης η καφεΐνη οδηγεί σε αυτές τις αλλαγές.

Η μελέτη πάντως δεν βρήκε αλλαγές στην ευφυΐα των παιδιών ή στη γνωστική τους ικανότητα.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά οι έγκυες γυναίκες να περιορίζουν την πρόσληψη καφεΐνης στα 200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Αυτό είναι περίπου δύο φλιτζάνια, αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να είναι πάρα πολύ, υποστηρίζει η μελέτη.

«Θα συμβούλευα τις έγκυες γυναίκες να λαμβάνουν όσο το δυνατόν λιγότερη καφεΐνη και να την αποφύγουν εντελώς αν μπορούν», δήλωσε ο Δρ Foxe.  Ωστόσο, παρότρυνε τις γυναίκες να μην την κόψουν «μαχαίρι», γιατί η στέρηση της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει πλήθος συμπτωμάτων, όπως πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα, ναυτία και δυσκολία συγκέντρωσης.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Neuropharmacology.