Όλα τα σχολεία στη Νέα Ζηλανδία θα προσφέρουν δωρεάν προϊόντα περιόδου από τον Ιούνιο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξάλειψη της λεγόμενης «φτώχειας της περιόδου».

Οι αρχές ανησυχούν ότι μερικά κορίτσια χάνουν μαθήματα επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά προϊόντα όπως ταμπόν και σερβιέτες. Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια ενός επιτυχημένου πιλοτικού πρόγραμμα πέρυσι σε 15 σχολεία.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Jacinda Ardern, δήλωσε: «Οι νέοι δεν πρέπει να χάνουν την εκπαίδευσή τους εξαιτίας ενός λόγου που είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής για τον μισό πληθυσμό».

Η κ. Ardern είπε ότι μία στις 12 μαθήτριες στη Νέα Ζηλανδία έχανε μέρες από το σχολείο εξαιτίας της «φτώχειας της περιόδου» – γυναίκες με χαμηλό εισόδημα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ή δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλα προϊόντα περιόδου.

Η Jacinda Ardern είπε ότι η παροχή δωρεάν προϊόντων περιόδου ήταν ένας τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, να αυξήσει τη φοίτηση στο σχολείο και να «δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των παιδιών».

Το πρόγραμμα θα κοστίσει την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας περίπου 18 εκατομμύρια δολάρια από τώρα έως το 2024.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Σκωτία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που προσφέρει προϊόντα υγιεινής δωρεάν για «όποιον τα χρειάζεται», ακόμη και σε δημόσιους χώρους.

Όμως και στην Αγγλία, δωρεάν προϊόντα περιόδου κυκλοφόρησαν σε όλα σχολεία από πέρυσι. Μερικές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν επίσης θεσπίσει νόμους που απαιτούν να παρέχονται προϊόντα δωρεάν περιόδου στα σχολεία.