Οι άνθρωποι που φορούν γυαλιά μπορεί να έχουν έως και τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία.

Ένας τρόπος με τον οποίο ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σώμα μας, είναι όταν αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας, αφότου έχουμε έρθει σε επαφή με τον ιό – και αυτό είναι κάτι που δύσκολα αποφεύγουμε, καθώς αγγίζουμε ασυναίσθητα και μηχανικά το πρόσωπό μας εκατοντάδες φορές μέσα στη μέρα.

Ωστόσο, ερευνητές στην Ινδία διαπίστωσαν ότι τα άτομα που φορούν γυαλιά τρίβουν τα μάτια τους λιγότερο και ως εκ τούτου διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο Covid-19.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο medRxiv και δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομότιμους, οι ερευνητές μελέτησαν 304 άτομα (223 άνδρες και 81 γυναίκες) σε νοσοκομείο της βόρειας Ινδίας για δύο εβδομάδες το περασμένο καλοκαίρι. Οι ασθενείς ήταν ηλικίας μεταξύ 10 και 80 ετών.

Από αυτούς, το 19% φορούσε γυαλιά τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες άγγιζαν το πρόσωπό τους έως και 23 φορές κάθε ώρα κατά μέσο όρο και τα μάτια τους κατά μέσο όρο τρεις φορές κάθε ώρα. Όμως ο κίνδυνος να αρρωστήσουν από Covid-19 ήταν δύο έως τρεις φορές χαμηλότερος σε εκείνους που φορούσαν γυαλιά, καθώς άγγιζαν πολύ λιγότερο τα μάτια τους.

«Το άγγιγμα και το τρίψιμο των ματιών με μολυσμένα χέρια μπορεί να είναι μια σημαντική οδός λοίμωξης», ανέφερε η μελέτη. «Η πολύωρη χρήση γυαλιών μπορεί να αποτρέψει την επανειλημμένη επαφή με τα μάτια και το τρίψιμο των ματιών», κατέληξε συμπερασματικά η μελέτη.

Οι γιατροί πρότειναν και στο παρελθόν στα άτομα που φορούν φακούς επαφής να αλλάξουν συνήθειες και να φορούν γυαλιά για να αποφύγουν μια ενδεχόμενη μετάδοση του κορωνοϊού από τα χέρια τους στα μάτια τους. Σημειώνεται πάντως ότι η μετάδοση μέσω της αφής δεν θεωρείται σημαντικός τρόπος εξάπλωσης της πανδημίας.