Η πλειοψηφία των νοσηλειών εξαιτίας Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες οφείλονται σε τέσσερις προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι συγγραφείς της εκτιμούν ότι μεταξύ των 906.849 συνολικών νοσηλειών με Covid-19 ενηλίκων στις ΗΠΑ από τον Νοέμβριο, το 30% σχετίζεται με την παχυσαρκία, το 26% με την υψηλή αρτηριακή πίεση, το 21% με τον διαβήτη και το 12% με την καρδιακή ανεπάρκεια.

Από τα δεδομένα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα (63,5%) των νοσηλειών οφείλονταν σε αυτές τις προϋπάρχουσες παθήσεις και ότι η νοσηλεία ενδέχεται να μην ήταν απαραίτητη εάν οι ασθενείς δεν είχαν κάποια από αυτές.

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προώθηση μέτρων υγιεινού τρόπου ζωής για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για σοβαρή Covid-19.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι αυτή η ασθένεια υπάρχει εδώ και ένα χρόνο με εκατομμύρια νεκρούς και δεκάδες εκατομμύρια νοσηλείες παγκοσμίως και δεν έχουμε ασχοληθεί αρκετά με έναν από τους σημαντικότερους τρόπους πρόληψης τέτοιων σοβαρών αποτελεσμάτων», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Δρ Dariush Mozaffarian, είναι καρδιολόγος και πρύτανης της Σχολής Επιστήμης και Πολιτικής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μαθηματική προσομοίωση για να εκτιμήσουν τον αριθμό και την αναλογία των νοσηλειών εξαιτίας Covid-19  που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν οι ασθενείς δεν είχαν μία ή περισσότερες από τις τέσσερις βασικές παθήσεις.

Το μοντέλο έδειξε ότι η ηλικία και η φυλή/εθνικότητα συσχετίστηκαν με νοσηλεία Covid-19 ως αποτέλεσμα αυτών των τεσσάρων παθήσεων. Για παράδειγμα, περίπου το 8% των νοσηλειών σε ενήλικες κάτω των 50 ετών εκτιμάται ότι οφείλονται σε διαβήτη, σε σύγκριση με περίπου το 29% των νοσηλειών μεταξύ εκείνων 65 και άνω. Η παχυσαρκία είχε αρνητικό αντίκτυπο στις νοσηλείες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Σε οποιαδήποτε ηλικία, οι νοσηλείες που οφείλονται και στις τέσσερις καταστάσεις ήταν υψηλότερες σε αφροαμερικανούς ασθενείς από ό, τι σε λευκούς και γενικά ήταν υψηλότερες όσες οφείλονταν σε διαβήτη και παχυσαρκία μεταξύ των ασθενών λατινοαμερικανικής καταγωγής.

«Αυτός δεν είναι μόνο ένας αναπνευστικός ιός. Προκαλεί εκτεταμένη αγγειακή φλεγμονή, η οποία συνάδει με αυτές τις καρδιομεταβολικές παθήσεις. Εάν αυτές οι παθήσεις δεν υπήρχαν, η νόσος θα ήταν λιγότερο σοβαρή», είπε ο Δρ Mozaffarian.