Πέντε μερίδες φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να τρώμε κάθε μέρα για να ζήσουμε περισσότερο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα σε δεκάδες χώρες και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περίπου πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα συσχετίστηκε με τον χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ότι η βέλτιστη ισορροπία ήταν δύο μερίδες φρούτων και τριών μερίδων λαχανικών την ημέρα.

Σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν δύο μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, εκείνοι που κατανάλωναν πέντε μερίδες ημερησίως είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, 12% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο, 10% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και 35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστική νόσο, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Η κατανάλωση περισσότερων από πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα δεν παρείχε πρόσθετα οφέλη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation.

Ωστόσο, η επίτευξη αυτού του στόχου πέντε ημερών μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ό, τι νομίζετε, καθώς μόνο περίπου 1 στους 10 ενήλικες τρώνε αρκετά φρούτα ή λαχανικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι δεν είχαν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά προστατευτική δράση. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι, το μαρούλι και το λάχανο) και τα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε β-καροτίνη και βιταμίνη C (όπως τα εσπεριδοειδή, τα μούρα και τα καρότα) ήταν ευεργετικά, αλλά τα αμυλούχα λαχανικά (όπως τα μπιζέλια, το καλαμπόκι και οι πατάτες) δεν σχετίζονταν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «δεν προσφέρουν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά τον ίδιο όφελος, παρόλο που οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις αντιμετωπίζουν γενικά όλους τους τύπους φρούτων και λαχανικών σαν να είναι το ίδιο», ανέφερε ο Δρ Dong Wang, επιδημιολόγος και διατροφολόγος στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και επικεφαλής της μελέτης.

Πόσο όμως είναι μια μερίδα; Όταν μιλάμε για φρούτα και λαχανικά, μιλάμε για περίπου μία κούπα, εκτός από τα φυλλώδη λαχανικά που μιλάμε για δύο. Για δημητριακά (π.χ. ρύζι), μιλάμε για μισή κούπα.