Μια γυναίκα στη νότια Φλόριντα  η οποία είχε κάνει την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού ενώ ήταν έγκυος, έφερε πρόσφατα στον κόσμο το πρώτο μωρό που γεννήθηκε με αντισώματα κατά της Covid-19, όπως ανέφεραν δύο παιδίατροι. Οι γιατροί παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε άρθρο το οποίο δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους.

Οι Δρ Paul Gilbert και Chad Rudnick ανέφεραν ότι η μητέρα, εργαζόμενη πρώτης γραμμής στον τομέα της υγείας, έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου της Moderna τον Ιανουάριο, ενώ ήταν έγκυος στις 36 εβδομάδες.

Η γυναίκα γέννησε ένα υγιέστατο κορίτσι τρεις εβδομάδες αργότερα. Οι ερευνητές ανέλυσαν αίμα από τον ομφάλιο λώρο του μωρού και εντόπισαν αντισώματα, όπως ανέφεραν στη δημοσίευσή τους: «Έτσι, υπάρχει δυνατότητα προστασίας και μείωσης του κινδύνου μόλυνσης από τον Sars-CoV-2 από τον εμβολιασμό της μητέρας», συμπέραναν.

«Από όσα γνωρίζουμε, αυτή ήταν η πρώτη φορά στον κόσμο που αναφέρθηκε ότι ένα μωρό γεννήθηκε με αντισώματα μετά από εμβολιασμό της μητέρα», δήλωσε ο Δρ Gilbert: «Εξετάσαμε τον ομφάλιο λώρο για να δούμε αν τα αντισώματα της μητέρας πέρασαν στο μωρό, κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει με άλλα εμβόλια που χορηγούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Το άρθρο καθιστά σαφές, ωστόσο, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί εάν τα βρέφη προστατεύονται από αυτά τα αντισώματα: «Καλούμε άλλους ερευνητές να σπεύσουν να δημιουργήσουν αρχεία για έγκυες και θηλάζουσες που εμβολιάστηκαν, ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία, καθώς και να γίνουν επιπλέον έρευνες για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών σε εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και στα βρέφη τους».

«Περαιτέρω μελέτες πρέπει να προσδιορίσουν επίσης πόσο καιρό θα μπορεί να διαρκέσει αυτή η προστασία. Πρέπει να καθοριστεί πόσα αντισώματα χρειάζεται να έχει ένα μωρό για να πούμε ότι προστατεύεται», συμπλήρωσαν οι δύο γιατροί στο άρθρο τους, το οποίο έχει γίνει δεκτό και αναμένει για αξιολόγηση από ομότιμους προτού δημοσιευθεί επισήμως.