Οι καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης αποτελούν μια πραγματικότητα για τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2, αλλά μια νέα έρευνα  δίνει ελπίδες ότι η διαδικασία στο μέλλον θα πραγματοποιείται μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Ενώ η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια, το νέο φάρμακο που ονομάζεται βασική ινσουλίνη Fc (BIF) χορηγείται μία φορά την εβδομάδα και φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικό στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) με την ινσουλίνη degludec, την ουσία που χρησιμοποιείται καθημερινά από τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2.

Η λήψη της BIF μία φορά την εβδομάδα είναι τόσο ασφαλής όσο και η ινσουλίνη degludec και μπορεί να είναι καλύτερη στη μείωση του κινδύνου επικίνδυνα χαμηλού σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Το μεγαλύτερο όφελος της χορήγησης ινσουλίνης μία φορά την εβδομάδα είναι ότι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι πρόθυμοι να συμμορφωθούν με τη θεραπεία, δήλωσε ο Δρ John Buse, ενδοκρινολόγος και διευθυντής του Κέντρου Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Η καλύτερη συμμόρφωση αποτρέπει επιπλοκές του διαβήτη, όπως καρδιακές παθήσεις, απώλεια όρασης και προβλήματα στα νεφρά, πρόσθεσε.

«Μιλάμε για 52 ενέσεις ετησίως, αντί για 365 έως και πάνω από 700», δήλωσε ο Δρ Buse, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. «Στην 100ή επέτειο από την ανακάλυψη της κλασικής ινσουλίνης, είναι καταπληκτικό να βλέπουμε μια καινοτομία στη θεραπεία με ινσουλίνη».

Τόσο η ινσουλίνη degludec όσο και η BIF είναι μορφές βασικής ινσουλίνης μακράς διάρκειας. Ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μεταξύ των γευμάτων και απελευθερώνονται 24 ώρες την ημέρα. Μερικοί τύποι βασικής ινσουλίνης χορηγούνται δύο φορές την ημέρα.

Η μελέτη των 32 εβδομάδων περιελάμβανε περίπου 400 άτομα με διαβήτη τύπου 2, τη μορφή της νόσου που σχετίζεται περισσότερο με την παχυσαρκία. Οι συμμετέχοντες μπήκαν σε μία από τις τρεις ομάδες: μία έκανε μία φορά την εβδομάδα ενέσεις BIF, μία δύο δόσεις εβδομαδιαία και μία καθημερινά ινσουλίνη degludec.

Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα ήταν παρόμοιος για εκείνους που έκαναν εβδομαδιαία ένεση και για εκείνους που έκαναν καθημερινά. Επιπλέον, οι εβδομαδιαίες ενέσεις είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά υπογλυκαιμίας.

«Οι καθημερινές συγκεντρώσεις ινσουλίνης είναι σταθερότερες με ένεση μία φορά την εβδομάδα και η βελτίωση οδηγεί πιθανότατα σε λιγότερη υπογλυκαιμία», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Juan Pablo Frias, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών στο Λος Άντζελες.

Αυτή ήταν μια μελέτη φάσης 2, που σημαίνει ότι το νέο φάρμακο έχει ακόμη δρόμο προτού φτάσει στην έγκριση για χρήση. Αλλά αν τα πράγματα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί, θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο έως το 2023, είπε ο Δρ Frias. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ενδοκρινικής Εταιρείας και θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν με αξιολόγηση από ομοτίμους.