Ένας καφές πριν τη γυμναστική φαίνεται πως είναι καλή ιδέα, καθώς η κατανάλωση καφεΐνης μισή ώρα πριν από την αερόβια άσκηση μπορεί να αυξήσει την καύση λίπους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Τα αποτελέσματα είναι υψηλότερα εάν η άσκηση γίνεται το απόγευμα παρά το πρωί, όπως έγραψαν οι συγγραφείς.

«Η σύσταση για άσκηση με άδειο στομάχι το πρωί για την αύξηση της οξείδωσης του λίπους είναι συνηθισμένη», δήλωσε ο Δρ Francisco Jose Amaro-Gahete, επικεφαλής συγγραφέας και φυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα στην Ισπανία.

«Ωστόσο, αυτή η σύσταση ίσως στερείται επιστημονικής βάσης, καθώς είναι άγνωστο εάν αυτή η αύξηση οφείλεται στην άσκηση το πρωί ή στο ότι δεν καταναλώνουμε τροφή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε.

Στο πλαίσιο της μελέτης, 15 άνδρες (με μέσο όρο ηλικίας τα 32) ολοκλήρωσαν ένα τεστ άσκησης τέσσερις φορές σε διαστήματα επτά ημερών. Πήραν μια δόση 3 mg / kg (3 χιλιοστόγραμμα για κάθε κιλό σωματικού βάρους) σκόνης πράσινου καφέ, περίπου το ισοδύναμο ενός δυνατού καφέ ή εικονικό φάρμακο διαλυμένο σε νερό. Κάθε άτομο ολοκλήρωσε το τεστ με τυχαία σειρά και έλαβε την καφεΐνη ή το εικονικό φάρμακο 30 λεπτά πριν από κάθε τεστ στις 8 π.μ. και 5 μ.μ.

Τις μέρες των τεστ, οι συμμετέχοντες έλαβαν την καφεΐνη ή το εικονικό φάρμακο και ξεκουράστηκαν για 30 λεπτά προτού ξεκινήσουν την άσκηση με ποδήλατο. Η ερευνητική ομάδα τυποποίησε τις συνθήκες πριν από κάθε τεστ – συμπεριλαμβανομένων των ωρών που πέρασαν από το τελευταίο γεύμα και της σωματικής δραστηριότητας – και μέτρησε την οξείδωση του λίπους, τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου και την ένταση της άσκησης.

Συνολικά, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η λήψη μιας δόσης καφεΐνης 30 λεπτά πριν από μια αερόβια προπόνηση αύξησε την οξείδωση του λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας που γινόταν. Ταυτόχρονα, το ποσοστό καύσης λίπους ήταν υψηλότερο το απόγευμα από ό,τι το πρωί, για ίδιο διάστημα χωρίς φαγητό.

Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, η καφεΐνη αύξησε την οξείδωση του λίπους κατά 10,7% το πρωί και 29% το απόγευμα. Η καφεΐνη αύξησε επίσης την ένταση της άσκησης κατά 11% το πρωί και 13% το απόγευμα. Η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου ήταν επίσης υψηλότερη το απόγευμα.

«Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ένας συνδυασμός πρόσληψης καφεΐνης και άσκησης σε μέτρια ένταση το απόγευμα παρέχει το καλύτερο σενάριο για άτομα που επιδιώκουν να αυξήσουν την οξείδωση λίπους ολόκληρου του σώματος κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης», σημείωσαν οι συγγραφείς.