Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε νέα στοιχεία την Πέμπτη, δείχνοντας ότι έχει εξάγει περισσότερες δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού από ό,τι έχει χορηγήσει στους πολίτες της.

Συνολικά, 77 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν εξαχθεί από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις αρχές Δεκεμβρίου –κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και χώρες χαμηλού εισοδήματος μέσω του προγράμματος COVAX-, ενώ 88 εκατομμύρια θα έχουν διανεμηθεί εσωτερικά έως το τέλος της εβδομάδας και 62 εκατομμύρια εμβολιασμού έχουν πραγματοποιηθεί εντός της Ε.Ε., όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Η Ένωση εξήγαγε πάνω από 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στη Βρετανία, ενώ η Βρετανία δεν έχει εξάγει καμία δόση εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκριτικά, η Γερμανία, το πολυπληθέστερο κράτος της Ένωσης, έχει λάβει 16 εκατομμύρια δόσεις.

Η παταγώδης αποτυχία της βρετανο-σουηδικής AstraZeneca να επιτύχει τους στόχους της στις παραδόσεις των δόσεων του εμβολίων της στην Ε.Ε. –κάτι που δεν έχει συμβεί στη Βρετανία- ωθεί την Κομισιόν να εφαρμόσει περισσότερους περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων. Οι νέοι κανόνες επιτρέπουν πριν την απόφαση για εξαγωγή εμβολίων να λαμβάνονται υπόψη η αμοιβαιότητα με τη χώρα εξαγωγής (αν δηλαδή στέλνει και εκείνη εμβόλια στην Ε.Ε. ή συστατικά τους), την επιδημιολογική κατάστασή της και το ποσοστό εμβολιασμών που έχει πραγματοποιήσει.

Με άλλα λόγια, η Ε.Ε. θέλει να δείξει ότι μπορεί να μπλοκάρει εξαγωγές εμβολίων σε χώρες που θεωρεί ότι παρακρατούν δικά της εμβόλια, που έχουν λιγότερα κρούσματα ή έχουν κάνει περισσότερους εμβολιασμούς.

«Οι εταιρείες πρέπει να τηρήσουν τις συμβάσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση προτού εξαγάγουν εμβόλια σε άλλες περιοχές του κόσμου. Και αυτό ισχύει φυσικά για την AstraZeneca», είπε η Ursula von der Leyen, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος προτού μπορέσει να εξάγει άλλες δόσεις.

Όπως διευκρίνισε ωστόσο η Κομισιόν, η Ε.Ε. παραμένει προσηλωμένη στη διεθνή αλληλεγγύη και συνεπώς οι νέες, αυστηρότερες ρυθμίσεις δεν θα επηρεάζουν τις προμήθειες εμβολίων για ανθρωπιστική βοήθεια ή όσες προορίζονται για τις 92 χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα COVAX .