Ένα εμβόλιο κατά των νέου κορωνοϊού που θα μπορούσε να λαμβάνεται με τη μορφή χαπιού μπορεί να υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Το από του στόματος εμβόλιο αναπτύσσεται από την Oravax Medical, μια νέα κοινοπραξία της ισραηλινο-αμερικανικής εταιρείας Oramed και της ινδικής εταιρείας Premas Biotech.

Μέχρι στιγμής, όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται χορηγούνται με ένεση. Ένα πλεονέκτημα ενός εμβολίου από του στόματος είναι ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να το λάβουν εύκολα, στο σπίτι τους, σε αντίθεση με τα ενέσιμα εμβόλια που χορηγούνται από ιατρικό προσωπικό σε εμβολιαστικά κέντρα.

Σε ένα δελτίο Τύπου, η Oramed σημείωσε ότι το εμβόλιο που θα αναπτυχθεί θα είναι επίσης ευκολότερο να διανεμηθεί, επειδή θα μπορούσε να αποστέλλεται σε κανονικά ψυγεία και να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου.

«Ένα εμβόλιο από του στόματος κατά της Covid-19 θα εξαλείψει πολλά εμπόδια στην ταχεία, ευρείας κλίμακας διανομή, επιτρέποντας ενδεχομένως στους ανθρώπους να λάβουν το εμβόλιο στο σπίτι», δήλωσε ο Nadav Kidron, Διευθύνων Σύμβουλος της Oramed. «Ενώ η ευκολία χορήγησης είναι κρίσιμη σήμερα για την επιτάχυνση των ποσοστών εμβολιασμού, ένα από του στόματος εμβόλιο θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο πολύτιμο στην περίπτωση που ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 μπορεί να συνιστάται ετησίως στο μέλλον, όπως το τυπικό εμβόλιο της γρίπης», συμπλήρωσε.

Το εμβόλιο Oravax «στοχεύει σε τρεις δομικές πρωτεΐνες του νέου κορωνοϊού, σε αντίθεση με την ακίδα πρωτεΐνης που στοχεύεται από τα εμβόλια των Moderna και Pfizer», δήλωσε ο Kidron. Αυτό θα κάνει το εμβόλιο πιο αποτελεσματικό στις μεταλλάξεις του ιού. Το εμβόλιο επίσης βασίζεται σε ζυμομύκητες, κάτι που θα καθιστά φθηνότερη την παραγωγή του.

Η εταιρεία είπε ότι μια πιλοτική μελέτη σε ζώα αποδείχθηκε ελπιδοφόρα. Δεν είναι γνωστό πόσο θα διαρκέσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά «η Oravax αναμένει να ξεκινήσει μια κλινική μελέτη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021», όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου.