Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει γιατί το δάγκωμα ενός παγωτού ή τα πολύ κρύα ροφήματα μπορεί να προκαλέσουν βασανιστικό πόνο στα δόντια για μερικούς ανθρώπους, καθώς έχουν εντοπίσει τα κύτταρα και τα σήματα στα ευαίσθητα δόντια που ανιχνεύουν μεγάλες πτώσεις της θερμοκρασίας και προκαλούν έντονο πονόδοντο.

Τα άτομα με τερηδόνα είναι επιρρεπή σε αυτόν τον πόνο, επειδή η οδός για τα κύτταρα αυτά είναι εκτεθειμένη. Η μελέτη αυτή παρέχει έναν στόχο για νέες θεραπείες, όπως οδοντόκρεμες, οδοντικά επιθέματα ή ειδικές τσίχλες, λένε οι ειδικοί.

Η καθηγήτρια Katharina Zimmermann, επικεφαλής ερευνήτρια του έργου, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, σημείωσε ότι «Μόλις έχουμε ένα μόριο για να στοχεύσουμε, υπάρχει πιθανότητα θεραπείας».

Ο στόχος τους ονομάζεται TRPC5 και η ομάδα της καθηγήτριας Zimmermann στο Πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander στη Γερμανία ανίχνευσε τη θέση του σε έναν συγκεκριμένο τύπο κυττάρου –τον οδοντοβλάστη- που βρίσκεται μεταξύ του μαλακού εσωτερικού οδοντικού πολφού και του σκληρού εξωτερικού στρώματος των δοντιών που αποτελείται από οδοντίνη και έπειτα σμάλτο.

Το σμάλτο δεν έχει καμία αίσθηση, σε αντίθεση με την επόμενη στρώση οδοντίνης. Η οδοντίνη συνδέεται με τον εσωτερικό πολφό, όπου βρίσκονται νευρικά κύτταρα. Εάν η οδοντίνη εκτίθεται, μετά από φθορά των δοντιών ή ασθένεια των ούλων, για παράδειγμα, επώδυνα ερεθίσματα όπως η αλλαγή θερμοκρασία ή κάποια υγρά θα προκαλέσουν πόνο.

Οι ερευνητές μελέτησαν ποντίκια και ανθρώπους για να καταλάβουν πώς προκύπτει ο πόνος, καταγράφοντας τι συνέβαινε στα κύτταρα και τα νεύρα: «Σε ανθρώπινα δόντια με κοιλότητες και τερηδόνα βρήκαμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό καναλιών TRPC5 και επομένως πιστεύουμε ότι η κατασκευή μιας ουσίας αποκλεισμού των TRPC5 που μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά στα δόντια μέσω λωρίδων ή τσίχλας θα ήταν πιθανώς μια μεγάλη βοήθεια στη θεραπεία του πόνου των δοντιών ή της υπερευαισθησίας τους», ανέφερε η καθηγήτρια Zimmermann.

Μια κοινή σπιτική θεραπεία για τον πονόδοντο -το γαρίφαλο- περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται ευγενόλη, η οποία μπλοκάρει αυτό το μονοπάτι TRPC5. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν προτείνουν θεραπείες «κάντο-μόνος-σου»: Τα άτομα που αντιμετωπίζουν ανησυχητικό πονόδοντο θα πρέπει να επισκεφτούν άμεσαέναν οδοντίατρο, τονίζουν.

Η φθορά των δοντιών συμβαίνει όταν το σμάλτο και η οδοντίνη ενός δοντιού μαλακώνουν από οξέα που δημιουργούνται από τις τροφές ή την κατανάλωση οποιουδήποτε προϊόντος περιέχει σάκχαρα. Με την πάροδο του χρόνου, το οξύ δημιουργεί μια κοιλότητα (τρύπα) στο δόντι, η οποία αντιμετωπίζεται από τον οδοντίατρο με σφράγισμα.