Η Pfizer αναφέρει ότι οι δοκιμές του εμβολίου της κατά της Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών δείχνουν 100% αποτελεσματικότητα και ισχυρή ανοσοαπόκριση. Τα αρχικά αποτελέσματα από δοκιμές σε 2.260 εφήβους στις ΗΠΑ δείχνουν επίσης ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, χωρίς ασυνήθιστες παρενέργειες.

Η φαρμακευτική εταιρεία αναφέρει ότι θα υποβάλει τα δεδομένα της στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για χρήση έκτακτης ανάγκης σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Ο κίνδυνος των παιδιών να αρρωστήσουν σοβαρά από την Covid-19 είναι μικρός και καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας σπάνια υπάρχει ανάγκη για νοσοκομειακή περίθαλψη. Οι ενήλικες – ιδιαίτερα εκείνοι άνω των 50 ετών και τα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα- έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η Pfizer είναι μία από τις εταιρείες που δοκιμάζουν τα εμβόλιά τους και σε παιδιά. Ο στόχος πιθανού εμβολιασμού τους  θα ήταν να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά, να μειωθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην κοινότητα και να προστατευτούν τα παιδιά με παθήσεις που τα θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο.

Στην κλινική δοκιμή της Pfizer σε εφήβους ηλικίας 12 έως 15 ετών, 18 κρούσματα Covid-19 παρατηρήθηκαν στην ομάδα που έλαβε πλασίμπο και κανένα στην ομάδα που έλαβε το κανονικό εμβόλιο. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν δύο δόσεις σε απόσταση 21 ημερών και τα 18 κρούσματα ήταν όλα συμπτωματικά. Δεν υπήρξαν εξετάσεις για ασυμπτωματική λοίμωξη.

Τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και τα πλήρη δεδομένα δεν έχουν δημοσιευτεί και αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Ο Albert Bourla, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, δήλωσε ότι η εταιρεία έχει «ενθαρρυνθεί» από τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών: «Σκοπεύουμε να υποβάλουμε αυτά τα δεδομένα στην FDA (σ.σ. Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) και σε άλλους ρυθμιστικούς φορείς σε όλο τον κόσμο κατά τις προσεχείς εβδομάδες, με την ελπίδα να αρχίσουμε τον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής ομάδας πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς».

Ο Ugur Sahin, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της BioNTech, δήλωσε ότι τα αρχικά αποτελέσματα σε εφήβους έδειξαν ότι τα παιδιά «προστατεύονται ιδιαίτερα από τον εμβολιασμό. Είναι πολύ σημαντικό να τους επιτρέψουμε να επιστρέψουν στην καθημερινή σχολική ζωή και να συναντήσουν φίλους και συγγενείς προστατεύοντας ταυτόχρονα τους αγαπημένους τους».