Ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης για άτομα 21 ετών και άνω.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε νομοθετικό σώμα της πολιτείας, επιτρέπει αμέσως στους ανθρώπους να κατέχουν νόμιμα έως και 85 γραμμάρια μαριχουάνας ή 680 γραμμάρια συμπυκνωμένων μορφών της ουσίας, όπως έλαια.

Ο νέος νόμους δημιουργεί νέους οργανισμούς εποπτείας για τη βιομηχανία μαριχουάνας για ψυχαγωγική χρήση, η οποία αναμένεται να αποφέρει έως και 350 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε φορολογικά έσοδα, δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Σε ισχύ πλέον τίθεται φόρος επί των πωλήσεων 9% για την κάνναβη, συν ένας επιπλέον δημοτικός φόρος 4%. Ένας ακόμη φόρος θα επιβάλλεται στα προϊόντα βάσει της περιεκτικότητάς τους σε THC -τετραϋδροκανναβινόλη- την ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης.

Σύμφωνα με τον νόμο, το ποινικό μητρώο για άτομα που είχαν προηγουμένως καταδικαστεί για κατοχή μαριχουάνας θα διαγραφούν, θα θεσπιστούν νέες κυρώσεις για κατοχή και πώληση του ναρκωτικού εκτός των νόμιμων ορίων και θα ενσωματωθεί η χρήση μαριχουάνας στις διατάξεις για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Οι Νεοϋορκέζοι θα μπορούν να λαμβάνουν κατ ‘οίκον παραδόσεις μαριχουάνας και να καλλιεργούν έως έξι φυτά στο σπίτι για προσωπική χρήση.

«Για πολύ καιρό, η απαγόρευση της χρήσης κάνναβης στόχευε δυσανάλογα έγχρωμες κοινότητες με σκληρές ποινές φυλάκισης και μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, αυτή η νομοθεσία-ορόσημο προσφέρει δικαιοσύνη στις περιθωριοποιημένες κοινότητες, αγκαλιάζει μια νέα βιομηχανία που θα τονώσει την οικονομία και δημιουργεί σημαντικούς κανόνες ασφαλείας για το κοινό», δήλωσε ο Andrew Cuomo.

Τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τους φόρους θα επενδυθούν σε μειονοτικές κοινότητες και θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία, την πρόληψη και την ενημέρωση για τα ναρκωτικά.

Οι επικριτές του νόμου υποστηρίζουν ότι θα βλάψει τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, ειδικά στους αυτοκινητόδρομους: «Ακόμα και αν πιστεύετε στο δικαίωμα των ενηλίκων να καπνίζουν μαριχουάνα, αυτό είναι πολύ κακό νομοσχέδιο», δήλωσε ο Δρ Kevin Sabet, ιδρυτής της SAM – Smart Approach to Marijuana, δηλαδή Έξυπνη Προσέγγιση στη Μαριχουάνα.

Ο Δρ Sabet είπε ότι θα εκθέσει περισσότερα παιδιά στον καπνό ως παθητικούς καπνιστές και θα τα εκθέσει επίσης σε υψηλά επίπεδα THC που βλάπτουν τον εγκέφαλό τους.

Η Νέα Υόρκη είναι η 15η Πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποιεί την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης.