Τα κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης είναι η μοναδική θεραπευτική επιλογή που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση της κύριας αιτίας που οδηγεί σε απώλεια της στύσης. Σε αντίθεση με τις γνωστές φαρμακευτικές θεραπείες που αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα, τα κρουστικά κύματα στοχεύουν στην «επιδιόρθωση» των αιτίων του προβλήματος, που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα συχνό.

Το 1994, όταν δημοσιεύθηκε μία μελέτη ορόσημο, η περίφημη Massachusetts Male Aging Study, διαπιστώθηκε ότι η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας είναι σχεδόν παράλληλη της ηλικίας. Με άλλα λόγια, ήδη από τα 50 χρόνια, σχεδόν οι μισοί άνδρες παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα στη στύση τους που προκαλείται κυρίως από την αθηρωμάτωση των αγγείων και όλες οι μελέτες δείχνουν πως αυτή ακριβώς η αγγειακή δυσλειτουργία είναι η αιτία των προβλημάτων στύσης στις περισσότερες περιπτώσεις.

Τα κρουστικά κύματα είναι μηχανικά, ακουστικά κύματα που δημιουργούνται από ηλεκτρικές εκκενώσεις. Η τεχνολογία είναι αντίστοιχη με την χρησιμοποιούμενη στην  εξωσωματική λιθοτριψία για την αντιμετώπιση της πέτρας στο νεφρό, τα κύματα όμως είναι μικρότερης έντασης. Η μέθοδος έχει μελετηθεί διεξοδικά, τόσο σε επίπεδο βασικής έρευνας όσο και σε επίπεδο κλινικών μελετών. Η θεραπευτική εφαρμογή τους έχει σαν συνέπεια να δημιουργούνται σταδιακά νέοι αγγειακοί κλάδοι και να αναζωογονούνται οι ήδη υπάρχοντες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αιματική ροή, να βελτιώνεται η αιμάτωση του πέους και τελικά να επιτυγχάνεται καλύτερη στύση. Παράλληλα κινητοποιούνται και μηχανισμοί που  επιδιορθώνουν τα νευρικά κύτταρα. αποκαθιστούν την λειτουργία του ενδοθηλίου και ενεργοποιούν τα βλαστοκύτταρα. Σημαντική τέλος συμβολή έχει και η αύξηση της παραγωγής του ενζύμου συνθάση του μονοξειδίου του αζώτου, που είναι και ο βασικός νευροδιαβιβαστής, απαραίτητος για την επίτευξη στύσης .Η τεχνολογία αυτή, πέραν της Ανδρολογίας, έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα και στην Καρδιολογία σε περιπτώσεις ισχαιμικής καρδιοπάθειας.

Η θεραπεία γίνεται εξωτερικά με μία ειδική συσκευή παραγωγής κρουστικών κυμάτων, την Medispec ED-1000, η οποία διοχετεύει μία σειρά κρουστικών παλμών στα σηραγγώδη σώματα του πέους. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο ασθενής αισθάνεται μόνο ελαφρές ώσεις στο πέος και η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 12 συνεδρίες.

Η θεραπεία εκτός από ανώδυνη είναι και απόλυτα ασφαλής. Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες από την εφαρμογή της αλλά, σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός αποφασίζει αν ο ασθενής είναι κατάλληλος γι’ αυτήν, προτού αρχίσουν οι συνεδρίες. Είναι πάντως ενδεικτικό ότι η συγκεκριμένη θεραπεία συστήνεται επίσημα από την European Association of Urology, τον θεσμικό φορέα της Ουρολογίας στην Ευρώπη, ως η μέθοδος εκλογής, το gold standard, στις κατευθυντήριες οδηγίες που αναφέρονται στον τομέα της στυτικής δυσλειτουργίας.. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη οδηγία βασίστηκε στις κλινικές μελέτες που διενεργήθηκαν με την συσκευή Medispec-1000.

Η κλινική εμπειρία έδειξε ότι οι ασθενείς στους οποίους το πρόβλημα οφείλεται σε αγγειακά αίτια, όπως επίσης και οι διαβητικοί ασθενείς επωφελούνται σημαντικά από την εφαρμογή της, και το θετικό αποτέλεσμα αφορά τόσο σε αυτούς που ανταποκρίνονται στη θεραπεία με τα γνωστά χάπια, όσο και σε αυτούς που δεν ανταποκρίνονται.

Όσον αφορά στους πρώτους, η επίτευξη καλής στύσης επιτυγχάνεται χωρίς την χρήση φαρμάκων στο 75% των ανδρών που υποβλήθηκαν στη θεραπεία.

Όσον αφορά στους δεύτερους, έως τώρα οι μόνες διαθέσιμες λύσεις ήταν οι ενδοπεϊκές ενέσεις ή η χειρουργική τοποθέτηση πεϊκών προθέσεων. Οι παραπάνω ασθενείς, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% μετά τη θεραπεία, πετυχαίνουν ικανοποιητικές στύσεις σε συνδυασμό με την χρήση χαπιών, και παρά το γεγονός ότι θεωρούνταν ασθενείς με «τελικού σταδίου» στυτική δυσλειτουργία, απολαμβάνουν ξανά  μια φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα. Τέλος, παρά το γεγονός ότι η βασική ένδειξη εφαρμογής αφορά σε ασθενείς με αγγειακά προβλήματα, φαίνεται ότι σε κάποιο βαθμό μπορεί να ωφεληθούν ακόμα και ασθενείς που διαπίστωσαν απώλεια της στύσης μετά από ριζική προστατεκτομή

Εκτός πάντως από την θεραπεία των αποδεδειγμένων περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας, η μέθοδος προσφέρεται ιδιαίτερα και για την «αναζωογόνηση» του πέους, γι’ αυτό που διεθνής  ανδρολογική κοινότητα αποκαλεί penile rejuvenation. Πρόκειται για άτομα νεότερης ηλικίας που αρχίζουν να βιώνουν τα πρώτα σημάδια στυτικής δυσλειτουργίας ή αισθάνονται τη σεξουαλική τους απόδοση να μειώνεται. Σε πρόσφατες κλινικές μελέτες, οι άνδρες αυτοί αναφέρουν υψηλό βαθμό ικανοποίησης για χρόνια μετά την θεραπεία.

Η σεξουαλική ζωή βασίζεται στον αυθορμητισμό που συχνά χάνεται με τα πρώτα σημάδια στυτικών δυσκολιών. Η σεξουαλική ζωή δεν έχει προγραμματισμό. Δεν την επιτάσσει ο πρόσληψη ενός σκευάσματος με την εφήμερη διάρκειά του. Το πάθος, το συναίσθημα, η ορμή και η επιθυμία δεν γίνεται και δεν πρέπει να φιμώνονται από την αβεβαιότητα, να θολώνουν από την ανησυχία ή να απονευρώνονται από πρόσκαιρες λύσεις. Η  εφαρμογή στην κλινική πράξη των κρουστικών κυμάτων κατά την τελευταία 10ετία, πρόσφερε την μοναδική αιτιολογική θεραπεία του προβλήματος και άλλαξε τον τρόπο που προσεγγίζεται πλέον το θέμα της στυτικής δυσλειτουργίας, ακριβώς γιατί πετυχαίνει με τόσο αποτελεσματικό τρόπο την αύξηση της αιματικής ροής στο πέος.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, ενώ ο έρωτας είναι θέμα χημείας, το σεξ είναι θέμα φυσικής.

Αριστείδης Παυλάκης
MD, PhD, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, American Board of Urology Certified
www.kroustikakymata.gr
www.pavlakisurology.gr
www.hygeia.gr/doctor/aristidis-pavlakis
pavlakis.urology@gmail.com