Τα άτομα που διαγνώστηκαν με Covid-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, άνοια, ψύχωση και εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στο επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με ερευνητές.

Το ένα τρίτο όλων όσων μολύνθηκαν από κορωνοϊό ανέπτυξε κάποια ψυχολογική ή νευρολογική πάθηση, όμως όσοι νοσηλεύτηκαν είχαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό πιθανότατα οφείλεται τόσο στην επίδραση του άγχους για την αρρώστια, όσο και στον άμεσο αντίκτυπο του ιού στον εγκέφαλο.

Επιστήμονες εξέτασαν τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία περισσότερων από μισό εκατομμύριο ασθενών στις ΗΠΑ και τις πιθανότητές τους να αναπτύξουν μία από τις 14 κοινές ψυχολογικές ή νευρολογικές παθήσεις, όπως εγκεφαλική αιμορραγία, εγκεφαλικό, νόσο του Πάρκινσον, σύνδρομο Guillain-Barré, άνοια, ψύχωση, διαταραχές διάθεσης και αγχώδεις διαταραχές.

Το άγχος και οι διαταραχές της διάθεσης ήταν η πιο συνηθισμένη διάγνωση μεταξύ εκείνων που πέρασαν Covid-19 και αυτές ήταν πιθανότερο να οφείλονται στο άγχος της εμπειρίας του να είσαι πολύ άρρωστος ή να μεταφερθείς στο νοσοκομείο, εξήγησαν οι ερευνητές.

Παθήσεις όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η άνοια ήταν πιο πιθανό να οφείλονται στις βιολογικές επιπτώσεις του ίδιου του ιού ή στην αντίδραση του οργανισμού γενικά στη μόλυνση.

Η Covid-19 πάντως δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για Πάρκινσον ή σύνδρομο Guillain-Barré.

Η μελέτη ήταν παρατήρησης, οπότε οι ερευνητές δεν μπορούσαν να πουν αν η Covid-19 είχε προκαλέσει τα περιστατικά, καθώς ορισμένοι άνθρωποι θα πάθαιναν εγκεφαλικό ή κατάθλιψη τους επόμενους έξι μήνες, ούτως ή άλλως. Αλλά συγκρίνοντας μια ομάδα ανθρώπων που είχαν Covid-19 με δύο άλλες ομάδες –μία με γρίπη και μία με άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις- οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Covid-19 συσχετίστηκε με περισσότερα προβλήματα υγείας.

Οι συμμετέχοντες είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια ψυχολογική ή νευρολογική πάθηση μετά από Covid-19 από ό,τι μετά από άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις και 44% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με τα άτομα που ανάρρωσαν από γρίπη.

Επιπλέον, όσο πιο σοβαρή ήταν η κατάσταση του ασθενούς με Covid-19, τόσο πιο πιθανό ήταν να παρουσιάσουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή νευρολογικά.