Η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας κατά σχεδόν έξι φορές, σύμφωνα με στοιχεία της πρώτης μελέτης για τη διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ της πάθησης και της Covid-19 σε νεαρούς άνδρες σε πραγματικές συνθήκες.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η σχέση λειτουργεί και ανάποδα: η στυτική δυσλειτουργία αύξησε επίσης την ευαισθησία των ανδρών στη λοίμωξη από SARS-CoV-2, κάνοντας τους πάσχοντες να έχουν πάνω από πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν με Covid-19.

Για τους άνδρες με ιστορικό Covid-19, ο εκτιμώμενος κίνδυνος ανάπτυξης στυτικής δυσλειτουργίας ήταν 5,66 φορές υψηλότερος, ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη και άλλοι παράγοντες.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ Emmanuele A. Jannini, καθηγητή ενδοκρινολογίας και ιατρικής σεξολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata, δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Andrology.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι τόσο βραχυπρόθεσμη όσο και μακροπρόθεσμη επιπλοκή της Covid-19, σύμφωνα με τον Δρ Jannini: «Όταν τους προσφέρεται, οι άνδρες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Δίνει επίσης μια εντελώς νέα προοπτική για το γιατί πρέπει να φοράνε τη μάσκα: Θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν το πρόσθετο όφελος της πρόληψης της σεξουαλικής δυσλειτουργίας».

Επισημαίνει ότι σε μεγαλύτερη ηλικία, ο διαβήτης, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Covid-19: «Αυτοί είναι οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας».

Ο Δρ Allan Pacey, MD, καθηγητής ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, καλωσόρισε την έρευνα, σημειώνοντας: «Φαίνεται να είναι μια καλά διεξαχθείσα μελέτη. Ωστόσο, προς το παρόν, η σχέση είναι απλώς ένας συσχετισμός. Αλλά οι συγγραφείς προσφέρουν έναν εύλογο μηχανισμό με τον οποίο η Covid-19 μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη στυτική λειτουργία. Πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερες μελέτες, αλλά είναι σίγουρα άλλος ένας καλός λόγος για τους άνδρες να φορούν μάσκα, να διατηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση και να κάνουν το εμβόλιο όταν τους προσφέρεται».

Τα δεδομένα αντλήθηκαν από την διαδικτυακή έρευνα Sex @ COVID, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 7 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου 2020 στην Ιταλία. Οι ερευνητές συνυπολόγισαν τις επιπτώσεις του lockdown και της κοινωνικής αποστασιοποίησης στην ψυχική και σεξουαλική υγεία των συμμετεχόντων.