Άτομα που ζουν με κάποιον που έχει Covid-19 φαίνεται να προστατεύονται έναντι της λοίμωξης όταν τους χορηγείται το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το φάρμακο, πέρα από την πρόληψη των χειρότερων αποτελεσμάτων (σοβαρή ασθένεια ή θάνατο) στη λοίμωξη από κορωνοϊό όταν δοθεί αρκετά νωρίς, θα μπορούσε επίσης να αποτρέπει εξαρχής τη νόσηση.

«Το κοκτέιλ αντισωμάτων REGEN-COV μπορεί να βοηθήσει στην άμεση προστασία μη εμβολιασμένων ατόμων που εκτίθενται στον ιό και εργαζόμαστε επίσης για να κατανοήσουμε καλύτερα τις δυνατότητές του να παρέχει συνεχή προστασία σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται καλά στα εμβόλια», δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής Δρ George Yancopoulos, πρόεδρος και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Regeneron.

Σε δήλωση της εταιρείας, η Regeneron ανέφερε ότι θα ζητήσει από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να επεκτείνει την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης του φαρμάκου -για άτομα υψηλού κινδύνου που έχουν ήδη Covid-19 αλλά δεν νοσηλεύονται- για να επιτραπεί η χορήγησή του για προληπτικούς λόγους στους «κατάλληλους πληθυσμούς».

Υπάρχει «ένας πολύ σημαντικός αριθμός ανθρώπων» που θα μπορούσαν να είναι κατάλληλοι να λάβουν αυτού του είδους τα φάρμακα για προληπτικούς λόγους, δήλωσε ο Δρ Myron Cohen, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, ο οποίος ηγείται των προσπαθειών εύρεσης φαρμάκων μονοκλωνικών αντισωμάτων για το Covid Prevention Network, μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και που βοήθησε στην επίβλεψη της κλινικής δοκιμής της Regeneron.

Τα νέα δεδομένα σχετικά με το κοκτέιλ αντισωμάτων του Regeneron προέρχονται από μια κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.500 άτομα που ζούσαν στο ίδιο σπίτι με κάποιον που ήταν θετικός στον ιό τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες. Εκείνοι που έλαβαν μια ένεση με το φάρμακο της Regeneron είχαν 81% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από Covid-19 σε σύγκριση με τους εθελοντές που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Το κοκτέιλ της Regeneron είναι ένας συνδυασμός δύο φαρμάκων που έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται τα αντισώματα που δημιουργούνται φυσικά όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει τον ιό.

Η θεραπεία έλαβε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ, όπως και ένα αντίστοιχο της εταιρείας Eli Lilly, για χορήγηση σε ασθενείς Covid-19 υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, πολλά νοσοκομεία των ΗΠΑ δεν έχουν θέσει αυτές τις θεραπείες σε προτεραιότητα επειδή είναι χρονοβόρες και δύσκολες στη διαχείρισή τους.