Η Moderna ανέφερε ότι το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού παρέχει ισχυρή προστασία για τουλάχιστον 6 μήνες μετά από τη δεύτερη δόση.

«Οι επικαιροποιημένες περιπτώσεις δείχνουν συνεχή ισχυρή αποτελεσματικότητα, συμπεριλαμβανομένων 90% έναντι των ήπιων κρουσμάτων Covid-19 και άνω του 95% των σοβαρών κρουσμάτων Covid-19, με περίπου 6 μήνες διάμεση παρακολούθηση μετά τη δεύτερη δόση», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Όταν η FDA, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ χορήγησε άδεια έκτακτης ανάγκης στη Moderna τον Δεκέμβριο, τα στοιχεία έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν 94% αποτελεσματικό.

Η φαρμακευτική εταιρεία ανέφερε κλινικές μελέτες φάσης III που πραγματοποιήθηκαν έως τις 9 Απριλίου στις οποίες εξετάστηκαν περισσότερες από 900 περιπτώσεις.

Τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και η εταιρεία σημείωσε ότι θα μοιραστεί περαιτέρω αποτελέσματα καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Τα αποτελέσματα, αν και δεν έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, είναι συνεπή με μια έκθεση στο New England Journal of Medicine, η οποία διαπίστωσε ότι 33 άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της Moderna είχαν ισχυρή απόκριση αντισωμάτων μετά από 6 μήνες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Pfizer είπε ότι το εμβόλιό της επίσης παρείχε ισχυρή προστασία μετά από 6 μήνες.

Η Pfizer δήλωσε ότι το εμβόλιο της ήταν 91,3% αποτελεσματικό έναντι της Covid-19  σε μια ανάλυση 927 συμπτωματικών ατόμων έως τις 13 Μαρτίου, όπως φαίνεται από δεδομένα στον «πραγματικό» κόσμο που έχουν συγκεντρωθεί από τότε που το εμβόλιο έλαβε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης. Το εμβόλιο παρείχε 100% προστασία από σοβαρή ασθένεια μετά από 6 μήνες.

Αυτό είναι ακόλουθο με το 95% της αποτελεσματικότητας που αναφέρθηκε στα προσωρινά αποτελέσματα της εταιρείας που ανακοινώθηκαν στις 18 Νοεμβρίου 2020.

Στη δήλωσή της, η Moderna δήλωσε ότι η εταιρεία διεξάγει κλινικές δοκιμές σε εφήβους ηλικίας 12-17 ετών, ενώ ετοιμάζει και κλίνικές δοκιμές σε παιδιά 11 ετών και μικρότερα.

Δεν είναι σαφές αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα έναντι των παραλλαγών του κορωνοϊού, αλλά ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε ότι η Mod;erna θα αντιμετωπίσει αυτό το πιθανό πρόβλημα.

«Ανυπομονούμε να έχουμε τα κλινικά δεδομένα από τις υποψήφιους ενισχυτικές μας δόσεις για συγκεκριμένες παραλλαγές, καθώς και κλινικά δεδομένα από τη μελέτη φάσης II-III του εμβολίου Covid-19 σε εφήβους», δήλωσε ο Bancel. «Τα νέα προκλινικά δεδομένα σχετικά με τας υποψήφια εμβόλια για συγκεκριμένες παραλλαγές μας δίνουν εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τις παραλλαγές».