Ότι τα σκυλιά λατρεύουν τα «αφεντικά» τους το γνωρίζουμε. Είναι όμως δυνατόν τα σκυλιά να εμφανίζουν μερικές από τις παρενέργειες της βαθιάς αγάπης, όπως η ζήλια;

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychological Science υποστηρίζει πως ναι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά δείχνουν ζήλια ακόμα και όταν απλώς σκέφτονται ότι οι ιδιοκτήτες τους αλληλεπιδρούν με έναν πιθανό «ανταγωνιστή».

Οι ερευνητές έβαλαν 18 σκύλους σε καταστάσεις στις οποίες ο ιδιοκτήτης τους αλληλεπίδρασε με έναν ψεύτικο σκύλο ή έναν δερμάτινο κύλινδρο.

Τα σκυλιά, δεμένα, παρακολούθησαν το ψεύτικο σκυλί να τοποθετείται δίπλα στον ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια, τοποθετούνταν ένα φράγμα για να εμποδίζει τον σκύλο να βλέπει τον ψεύτικο σκύλο.

Όταν οι ιδιοκτήτες τους έκαναν μια κίνηση σαν να χαϊδεύουν τον ψεύτικο σκύλο πίσω από το φράγμα, τα σκυλιά τραβούσαν το λουρί τους με δύναμη, προσπαθώντας να πλησιάσουν. Η αντίδρασή τους ήταν πολύ πιο ήπια όταν οι ιδιοκτήτες τους έκαναν ότι χαϊδεύουν τον κύλινδρο.

«Η έρευνα υποστηρίζει αυτό που πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων πιστεύουν ακράδαντα – τα σκυλιά ζηλεύουν όταν ο ιδιοκτήτης τους αλληλεπιδρά με έναν πιθανό αντίπαλο», δήλωσε η καθηγήτρια Amalia Bastos από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, η οποία ήταν η κύρια συγγραφέας της έρευνας.

Σε προηγούμενη έρευνα, το 80% των ιδιοκτητών σκύλων δήλωσαν ότι τα κατοικίδια ζώα τους έδειχναν ζήλια, γαβγίζοντας και τραβώντας το λουρί τους, όταν έδιναν προσοχή σε άλλα σκυλιά.

Η νέα έρευνα ανέφερε ότι τα σκυλιά είναι ένα από τα λίγα είδη που εμφανίζουν συμπεριφορές ζηλοτυπίας, παρόμοιους με ενός παιδίού όταν η μητέρα του δείχνει στοργή σε ένα άλλο παιδί.

«Στον άνθρωπο, η ζήλια συνδέεται στενά με την αυτογνωσία, που είναι ένας λόγος που οι ερευνητές ενδιαφέρονται τόσο να μελετήσουν τη ζήλια και άλλα δευτερεύοντα συναισθήματα στα ζώα», ανέφεραν οι ερευνητές.

Η Bastos είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε ότι τα σκυλιά βιώνουν τη ζήλια όπως οι άνθρωποι, αλλά «είναι πλέον σαφές ότι αντιδρούν σε καταστάσεις που προκαλούν ζήλια, ακόμη και όταν δεν τις βλέπουν»

Μια μελέτη του 2014 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι τα κουτάβια ταράζονταν όταν οι ιδιοκτήτες τους έδειχναν στοργή σε ένα ψεύτικο σκυλί που είχε κατασκευαστεί για να γαβγίζει, να κλαίει και να κουνάει την ουρά του πειστικά.

Αυτή η συμπεριφορά εμφανιζόταν μόνο όταν οι ιδιοκτήτες έδειχναν ενδιαφέρον για το ψεύτικο σκυλί και όχι όταν έδειχναν ενδιαφέρον για τυχαία αντικείμενα.