Η ρυθμιστική αρχή της Ε.Ε. για τα φάρμακα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ξεκαθάρισε ότι οι θρόμβοι αίματος πρέπει να αναφέρονται ως «πολύ σπάνια» παρενέργεια του εμβολίου της θυγατρικής της Johnson & Johnson, Janssen, κατά της Covid-19.

Σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώθηκε ότι ίσως υπάρχει μια «πιθανή σύνδεση» μεταξύ του εμβολίου και του σχηματισμού θρόμβων, όμως τα περιστατικά είναι πολύ σπάνια και τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Από περισσότερα από επτά εκατομμύρια άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο στις ΗΠΑ, οκτώ άτομα εμφάνισαν σπάνιες θρμβώσεις, με ένα από αυτά να καταλήγει.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο EMA έκανε την ίδια σύσταση για το εμβόλιο κατά της Covid-19 που παράγει η AstraZeneca. Αυτή η σύσταση, που έγινε στις 7 Απριλίου, ήρθε μετά από 86 περιστατικά σε 25 εκατομμύρια Ευρωπαίους που έλαβαν το εμβόλιο.

Η Ελλάδα, ακολουθώντας ως τώρα κατά γράμμα τις οδηγίες του ΕΜΑ, αναμένεται να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της Janssen από τον επόμενο μήνα, μετά από γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τις επόμενες μέρες.

Ο EMA συνέστησε θρομβώσεις να αναφέρονται ως «πολύ σπάνια» παρενέργεια του εμβολίου της  Janssen, ώστε να ενημερωθούν γιατροί και νοσηλευτές. Οι περιπτώσεις θρομβώσεων στις ΗΠΑ «εμφανίστηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, η πλειοψηφία εκ των οποίων ήταν γυναίκες», ανέφερε η ρυθμιστική αρχή.

«Μια εύλογη εξήγηση για το συνδυασμό θρόμβων αίματος και χαμηλών επιπέδων αιμοπεταλίων είναι η ανοσοαπόκριση, οδηγώντας σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που παρατηρείται μερικές φορές σε ασθενείς που έλαβαν ηπαρίνη», ανέφερε ο ΕΜΑ – η ηπαρίνη χορηγείται σε άτομα με διαταραχές πήξης του αίματος, ώστε να το αραιώσει.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τον ίδιο τον ιό εξακολουθούν να είναι σημαντικά υψηλότεροι από το εμβόλιο, πρόσθεσαν οι ειδικοί του ΕΜΑ: «Η Covid-19 σχετίζεται με κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου. Ο αναφερόμενος συνδυασμός θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι πολύ σπάνιος και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων τυχόν παρενεργειών».

Όσων αφορά τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν και θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι κάνουν το εμβόλιο είναι:

-Δυσκολία στην αναπνοή

-Πόνος στο στήθος

-Οίδημα στα πόδια

-Επίμονος κοιλιακός πόνος

-Νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση

-Συγκέντρωση αίματος σε σημεία κάτω από το δέρμα, πέρα ​​από το σημείο της ένεσης

Εάν ένα άτομο εμφανίσει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα εντός τριών εβδομάδων από τη λήψη του εμβολίου, θα πρέπει να ζητήσει επείγουσα ιατρική βοήθεια.