Τουλάχιστον 22 διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid-19 έχασαν τη ζωή τους σε νοσοκομείο της δυτικής Ινδίας μετά από διακοπή στην παροχή οξυγόνου που προκλήθηκε από διαρροή, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, καθώς μια άνευ προηγουμένου αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού απορροφά τα αποθέματα του πολύτιμου αερίου.

Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Νασίκ, σε μια από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο στην Ινδία, συνέβη μετά από διαρροή της δεξαμενής οξυγόνου του νοσοκομείου, δήλωσε ο Rajesh Tope, υπουργός Υγείας της Μαχαράστρα, της πολιτείας όπου βρίσκεται η Νασίκ.

Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου κατέγραψε 295.041 νέες μολύνσεις χθες καθώς τα νοσοκομεία της Ινδίας βρίσκονται στα όριά τους. Το νούμερο ήταν λίγο μικρότερο από τις περισσότερες επιβεβαιωμένες νέες λοιμώξεις που καταγράφηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο – 297.430 κρούσματα. Επίσης, η χώρα κατέγραψε 2.023 θανάτους, το υψηλότερο νούμερο από την αρχή της πανδημίας.

Παράλληλα, τα δημόσια νοσοκομεία στο Δελχί, την πρωτεύουσα της χώρας, δηλώνουν ότι έχουν αρκετό οξυγόνο για το πολύ 24 ώρες, ενώ ορισμένα ιδιωτικά ιδρύματα έχουν αρκετό για μόνο τέσσερις ή πέντε.

Η τοπική τηλεόραση δείχνει εικόνες ατόμων με άδειους κυλίνδρους οξυγόνου που συσσωρεύονταν σε εγκαταστάσεις επαναπλήρωσης, καθώς προσπάθησαν να σώσουν συγγενείς τους που βρίσκονται στα νοσοκομεία.

Στην πόλη Λακνάου, ένας άνδρας δήλωσε ότι το νοσοκομείο του είχε ζητήσει να κανονίσει προμήθεια οξυγόνου για τον θείο του ή να τον πάρει από το νοσοκομείο, καθώς τα δικά τους αποθέματα είχαν εξαντληθεί.

Στο Δελχί, καταγράφηκαν 28.395 νέα κρούσματα και 277 θάνατοι την Τρίτη, ενώ κάθε τρίτο άτομο που έκανε τεστ για κορωνοϊό ήταν θετικό.

Η Ινδία αντιμετωπίζει μια «καταιγίδα» κορωνοϊού που συντρίβει το σύστημα υγείας της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Narendra Modi σε διάγγελμά του, προσθέτοντας ότι οι κρατικές αρχές συνεργάζονται με τις πολιτείες και ιδιωτικές εταιρείες για την παράδοση οξυγόνου στα νοσοκομεία το συντομότερο δυνατό.

Στο μεγαλύτερο μέρος της Ινδίας, όταν ο ιός φάνηκε να είναι υπό έλεγχο τα μέτρα χαλάρωσαν υπερβολικά και μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου επιτράπηκαν, όπως γάμοι, φεστιβάλ και θρησκευτικές εορτές που παρακολούθησαν χιλιάδες πιστοί.