Οι ΗΠΑ έδειξαν την υποστήριξή τους σε μια πρόταση που κατατέθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για την προσωρινή άρση της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας –της πατέντας, που λέμε- για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Η Ινδία και η Νότια Αφρική ήταν οι χώρες που πρότειναν το σχέδιο, το οποίο ανέφεραν ότι θα αυξήσει την παραγωγή εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι φαρμακοβιομηχανίες αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΠΟΕ, Katherine Tai, δήλωσε ότι «οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα». Η κα Tai είπε ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν τώρα διαπραγματεύσεις στον ΠΟΕ για να προσπαθήσουν να περάσει η πρόταση, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να πάρει χρόνο.

Λέγεται ότι 100 από τα 164 κράτη του ΠΟΕ είναι υπέρ της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια και μια επιτροπή για την πνευματική ιδιοκτησία αναμένεται να συζητήσει το θέμα τον επόμενο μήνα.

Η Ινδία και η Νότια Αφρική ήταν εκείνες που πρωτοστάτησαν σε μια ομάδα περίπου 60 χωρών, η οποία τους τελευταίους έξι μήνες προσπαθεί να αναιρέσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια.

Ωστόσο, είχαν έρθει σε έντονη αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, εκείνη του Donald Trump, αλλά και της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Joe Biden, από την άλλη, είχε προτείνει την άρση της πατέντας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Αντιδρώντας στην κίνηση των ΗΠΑ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι «η Ε.Ε. είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει οποιεσδήποτε προτάσεις που αντιμετωπίζουν την κρίση με αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο». Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron επίσης δήλωσε ότι είναι «απολύτως υπέρ» της άρσης.

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι η χώρα «συνεργάζεται με μέλη του ΠΟΕ για την επίλυση αυτού του ζητήματος» και «βρίσκεται σε συζητήσεις με τα μέλη των ΗΠΑ και του ΠΟΕ για τη διευκόλυνση της αυξημένης παραγωγής και προμήθειας εμβολίων κατά της Covid-19».

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε την ανακοίνωση των ΗΠΑ «στιγμή-ορόσημο» στον αγώνα κατά της Covid-19.