Η ενισχυτική  δόση του εμβολίου της Moderna κατά του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε ειδικά για την καταπολέμηση της παραλλαγής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, είναι αποτελεσματική ενάντια σε αυτό το στέλεχος, καθώς και στη βραζιλιάνικη παραλλαγή σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Επίσης, τα δεδομένα από τη συνεχιζόμενη μελέτη φάσης ΙΙ της εταιρείας δείχνουν ότι η συγκεκριμένη ενισχυτική δόση δημιούργησε περισσότερα αντισώματα κατά της παραλλαγής της Νότιας Αφρικής από μια ενισχυτική δόση με το αρχικό εμβόλιο της Moderna.

«Με ενθαρρύνουν αυτά τα νέα δεδομένα, τα οποία ενισχύουν την εμπιστοσύνη μας ότι η στρατηγική μας για ενισχυτική δόση θα είναι προστατευτική έναντι αυτών των πρόσφατα εντοπισμένων παραλλαγών», ανέφερε σε δήλωσή του ο Stéphane Bancel, διευθύνων σύμβουλος της Moderna.

Στη μελέτη φάσης ΙΙ, οι ερευνητές αξιολογούν επίσης μια ενισχυτική δόση για διάφορες παραλλαγές, η οποία είναι ένα μείγμα 50-50 της νεότερης φόρμουλας με το αρχικό εμβόλιο, σε ένα μόνο φιαλίδιο.

Σε αντίθεση με το σχήμα δύο δόσεων με το αρχικό εμβόλιο, οι ενισχυτικές δόσεις χορηγούνται ως μία εφάπαξ δόση.

Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή έλαβαν μια «αναμνηστική» δόση 6 έως 8 μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό τους. Τα αντισώματα για τον αρχικό τύπο του ιό παρέμεναν υψηλά και ανιχνεύσιμα σε 37 από τους 40 συμμετέχοντες. Ωστόσο, πριν από την ενισχυτική δόση, τα αντισώματα κατά των δύο παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία, των B.1.351 και P1 (η πρώτη της Νότιας Αφρικής και η δεύτερη της Βραζιλίας), ήταν χαμηλότερα, με περίπου στους μισούς συμμετέχοντες να μην εμφανίζονται σε ανιχνεύσιμα επίπεδα.

Ωστόσο, 2 εβδομάδες μετά τη λήψη της ενισχυτικής δόσης με το αρχικό εμβόλιο ή με τη νέα φόρμουλα, τα αντισώματα εξουδετέρωσης ενισχύθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες και έναντι όλων των παραλλαγών που εξετάστηκαν.

Και τα δύο είδη «αναμνηστικών» δόσεων ήταν γενικά καλά ανεκτά, όπως ανέφερε η εταιρεία. Η ασφάλεια και οι παρενέργειες ήταν γενικά ίδιες με αυτές που αναφέρθηκαν μετά τη δεύτερη δόση του αρχικού εμβολίου. Οι περισσότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες ήταν ήπιες έως μέτριες, με τον πόνο στο σημείο της ένεσης την πιο συχνή και για τα δύο είδη δόσης. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης κόπωση, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο και πόνο στις αρθρώσεις.