Εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι οφείλονται κάθε χρόνο στην ατμοσφαιρική ρύπανση και ένας από τους παράγοντες που την προκαλούν δημιουργεί έκπληξη.

Το νέφος είναι μια μακρινή, θλιβερή ανάμνηση για την Αθήνα, όμως η ατμοσφαιρική ρύπανση ζει και βασιλεύει, ειδικά σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες από τη Γερμανία, την Κύπρο, την Σαουδική Αραβία και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, συγκεντρώνοντας και αναλύοντας τα πιο λεπτομερή στοιχεία για τις τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των παραγόντων που την προκαλούν, 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν πρόωρα κάθε χρόνο τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της. Η έρευνα όμως κρύβει και μία έκπληξη: σύμφωνα με τους ερευνητές η γεωργία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αιθαλομίχλης και αιθάλης!

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τον ιό HIV και την ελονοσίας μαζί», τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Jos Lelieveld, καθηγητής στο Ινστιτούτο Χημείας Max Planck. «Περίπου 6% του συνόλου των παγκόσμιων θανάτων κάθε χρόνο συμβαίνει πρόωρα λόγω της έκθεσης στη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα. Αυτός ο αριθμός είναι υψηλότερος από ό, τι περίμεναν οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες, ας πούμε πριν από 10 χρόνια», σημείωσε ο Jason West, καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας που δεν ήταν συμμετείχε στην μελέτη, αλλά συμφωνεί με τα ευρήματά της.

Η μελέτη προβλέπει επίσης ότι εάν δεν αλλάξουν οι ρυθμοί της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι πρόωροι θάνατοι εξαιτίας της θα διπλασιαστούν έως το 2050.

Με σχεδόν 1,4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, η Κίνα έχει τα περισσότερα θύματα λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ακολουθούμενη από την Ινδία με 645.000 και το Πακιστάν με 110.000. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι θάνατοι που αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση φτάνουν τους 54.905.

Η μεγάλη έκπληξη όμως της έρευνας είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που προκαλούν αιθάλη και αιθαλομίχλη: η γεωργία. Στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, σε όλη την Ευρώπη, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, η γεωργία είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτων από αιθάλη και νέφος, σύμφωνα με τη μελέτη. Παγκοσμίως, η γεωργία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 664.100 θανάτους – στην πρώτη βρίσκεται η οικιακή θέρμανση και το μαγείρεμα με ξύλα και άλλα βιοκαύσιμα, που προκαλούν περισσότερο από ένα εκατομμύριο θανάτους στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το πρόβλημα που δημιουργεί η γεωργία βρίσκεται στην αμμωνία που περιέχουν τα λιπάσματα και τα ζωικά απόβλητα. H αμμωνία συνδυάζεται με θειικές ενώσεις από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καίνε άνθρακα και νιτρικά άλατα που εκλύονται από τα αυτοκίνητα και σχηματίζουν σωματίδια αιθάλης.

Αν και η συμβολή της γεωργίας στην ατμοσφαιρική ρύπανση γίνεται όλο και πιο σημαντική, προς το παρόν δεν ελέγχεται με κάποιο τρόπο. Ωστόσο η ατμοσφαιρική ρύπανση από την αμμωνία που προέρχεται από γεωργικές εκμεταλλεύσεις μπορεί να μειωθεί με σχετικά χαμηλό κόστος, σημειώνουν οι ερευνητές.