Οι άνδρες έχουν τώρα έναν ακόμη επιτακτικό λόγο να φοβούνται τον κορωνοϊό – οι γιατροί υποπτεύονται ότι μπορεί να τους προκαλέσει προβλήματα στη σεξουαλική τους υγεία.

Η λοίμωξη είναι ήδη γνωστό ότι καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και τα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα το πέος ώστε να επιτευχθεί στύση φαίνεται να μην αποτελούν εξαίρεση.

Ερευνητές οπλισμένοι με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο εντόπισαν σωματίδια κορωνοϊού σε δείγματα ιστού του πέους που ελήφθησαν από δύο πρώην ασθενείς με Covid-19 που αντιμετώπισαν στυτική δυσλειτουργία μετά τη λοίμωξή τους, η οποία είχε συμβεί έξι και οκτώ μήνες νωρίτερα.

Περαιτέρω μελέτη αποκάλυψε ενδείξεις βλάβης των αιμοφόρων αγγείων του πέους στους πρώην ασθενείς με Covid-19, σε σύγκριση με δύο άλλους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία που δεν είχαν μολυνθεί, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο World Journal of Men’s Health.

«Διαπιστώσαμε ότι ο ιός επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν το πέος, προκαλώντας στυτική δυσλειτουργία», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Δρ Ranjith Ramasamy, διευθυντής του προγράμματος αναπαραγωγικής ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι: «Τα ίδια τα αιμοφόρα αγγεία δυσλειτουργούν και δεν είναι σε θέση να παρέχουν αρκετό αίμα για να υπάρξει στύση».

Ο Δρ Ramasamy συνέκρινε την κατάσταση με τις άλλες βλάβες οργάνων -στους πνεύμονες, τα νεφρά και τον εγκέφαλο- που εντοπίζονται σε ασθενείς με Covid-19: «Πιστεύουμε ότι το πέος μπορεί επίσης να επηρεαστεί με παρόμοιο τρόπο και ίσως δεν είναι προσωρινό αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είναι κάτι μακροχρόνιο», σημείωσε ο Δρ Ramasamy.

Η έκθεση επικεντρώθηκε σε αυτούς τους δύο άνδρες: ο ένας ήταν σοβαρά άρρωστος με Covid-19 και πέρασε δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο, αλλά χωρίς προηγούμενα προβλήματα υγείας. Ο άλλος άνδρας αρρώστησε σχετικά ήπια από τη λοίμωξη, αλλά υπέφερε από φραγμένες αρτηρίες και υψηλή αρτηριακή πίεση από πριν.

Και στου δύο άντρες εντοπίστηκαν σωματίδια του ιού στον ιστό του πέους τους, καθώς και ενδείξεις ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας – μια κατάσταση στην οποία η εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων δεν λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα να μην παρέχουν επαρκή ποσότητα αίματος σε διάφορα μέρη του σώματος.

Ο Δρ Ash Tewari, από την Ιατρική Σχολή Icahn στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι είναι λογικό το ότι η Covid-19 θα μπορούσε να επηρεάσει τους άνδρες με αυτόν τον τρόπο, δεδομένης της ικανότητας του ιού να προκαλεί φλεγμονή και να καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία. Σημείωσε ωστόσο ότι οι άνδρες δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν μέχρι να γίνει περισσότερη έρευνα: «Ένας ή δύο ασθενείς δεν αποτελούν κανόνα, αλλά σίγουρα είναι κάτι που αξίζει να διερευνηθεί περισσότερο».