Να χαμογελάτε πλατιά και άφοβα. Οι σύγχρονες μέθοδοι αισθητικής και οδοντιατρικής θα χαρίσουν σε εσάς και τον σύντροφό σας το πιο όμορφο και αστραφτερό χαμόγελο. Μιλήσαμε με τον οδοντίατρο-ενδοντολόγο κύριο Κωνσταντίνο Λάγιο κι εκείνος μας αποκάλυψε τον τρόπο. Αν ένα λαμπερό χαμόγελο παίζει τόσο σημαντικό ρόλο για την εργασία μας, όπως αναφέρουν τελευταίες έρευνες, είναι αυτονόητος ο σημαντικός του ρόλος την ημέρα του γάμου που είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή μας.

Ο σχεδιασμός του γάμου, οι διαδικαστικές λεπτομέρειες αλλά και το κομμάτι που αφορά τη γενικότερη αισθητική του, γίνεται συνήθως από τη νύφη και τον γαμπρό. Οπότε, μιλάμε για τον σχεδιασμό αυτού που οι περισσότεροι αποκαλούν «το χαμόγελο της νύφης» αλλά και «το χαμόγελο του γαμπρού».

Πώς γίνεται ο σχεδιασμός ενός λαμπερού χαμόγελου; Ποιες είναι οι συνήθεις καταστάσεις που δημιουργούν αισθητικά προβλήματα και πώς θεραπεύονται;
Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι τα κίτρινα αποχρωματισμένα δόντια. Εδώ θεραπεία επιλογής είναι η λεύκανση καθώς είναι μία διαδικασία ασφαλής, γρήγορη και κυρίως συντηρητική, αφού δεν απαιτεί την αφαίρεση οδοντικού ιστού. Σε επιστημονικές έρευνες η συνδυασμένη θεραπεία στο ιατρείο και το σπίτι, παρουσίασε το καλύτερο αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου. Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία, κρίνεται απαραίτητος εκ των προτέρων ο καθαρισμός από τον οδοντίατρο.

Αν κάποιο από τα πρόσθια δόντια είναι σκούρο, τι λύσεις έχουμε, πώς αντιμετωπίζεται;
Αν το δόντι είναι νεκρό και δεν ειναι θεραπευμένο, θα πρέπει να γίνει ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) κατά προτίμηση από ειδικό ενδοδοντολόγο  λόγω της αισθητικής σημαντικότητάς του. Ακολουθεί λεύκανση.

Τα στραβά ή αραιά δόντια πώς διορθώνονται;
Με την πρόοδο της oρθοδοντικής μπορούμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε θεαματικό αποτέλεσμα. Στην αραιοδοντία η τοποθέτηση λεπτού πάχους ρητίνης ή όψεων έχει εντυπωσιακό αποτέλεσμα χωρίς να είναι επεμβατική. Η τοποθέτηση στεφανών ή όψεων για να ισιώσουν τα στραβά δόντια δεν είναι για όλους η καλύτερη λύση.

Με τα παλιά ή κακότεχνα σφραγίσματα και τις στεφάνες τι μπορούμε να κάνουμε;
Θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί λεύκανση στα δόντια και μετά να ακολουθήσουν τα σφραγίσματα ή οποιαδήποτε αλλαγή στις στεφάνες.

Ta κόκκινα και διογκωμένα ούλα πώς θεραπεύονται;
Θεραπεία ουλίτιδας στον oδοντίατρο, και ουλοπλαστική με χρήση laser όταν είναι διογκωμένα. Συχνά, προβλήματα δοντιών και ούλων επικαλύπτονται την τελευταία στιγμή από κεραμικές όψεις, εμφράξεις, ή άλλες προσθετικές, οι οποίες συχνά οδηγούν σε αποτυχία το όποιο πρόσκαιρο αισθητικό αποτέλεσμα. Οποιαδήποτε θεραπεία θα πρέπει να βασίζεται πάνω σε υγιή ούλα και δόντια.

Η σύγχρονη οδοντιατρική είναι εξαιρετικά αισθητική, οικονομικά προσιτή, δεν αποτελεί πολυτέλεια και θα πρέπει να βασίζεται στη σύγχρονη αναγεννητική οδοντιατρική, και στη ρομποτική προσθετική (CAD CAM). Ο συνδυασμός διαφορετικών ειδικοτήτων, το σωστό σχέδιο θεραπείας, η γνώση και η εμπειρία, είναι σημαντικά εχέγγυα στην προσπάθεια του οδοντιάτρου να προσφέρει την καλύτερη δυνατή θεραπεία για ένα λαμπερό χαμόγελο σε ένα σημαντικότατο σταθμό της ζωής μας.

Λάγιος Κωνσταντίνος
DDS, MS. Οδοντίατρος-Ενδοδοντολόγος
www.endodontic.org

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Χειρουργός Οδοντίατρος, Ενδοδοντολόγος D.D.S, M.S. Πρότυπο Κέντρο Θεραπείας Αθηνών, www.endodontic.org