Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για τη δημιουργία πιστοποιητικού Covid-19 πριν από την κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου διακοπών, μια κίνηση που στοχεύει στην ενίσχυση των ταξιδιών και του τουρισμού.

Οι 27 κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ανοίγοντας το δρόμο για τη μετακίνηση μεταξύ των χωρών χωρίς καραντίνα και περιορισμούς και ανακοίνωσαν ότι το σύστημα θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία έως την 1η Ιουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται σε ψηφιακή μορφή και θα είναι σχεδιασμένα να εμφανίζονται είτε σε smartphone είτε εκτυπωμένα σε χαρτί, διασφαλίζοντας πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας δεδομένων.

Το αρχικό σχέδιο των πιστοποιητικών που τέθηκε τον Μάρτιο, προέβλεπε ότι θα δοθούν σε κατοίκους της Ε.Ε. οι οποίοι θα έχουν εμβολιαστεί, καθώς και σε εκείνους που είχαν αρνητικό τεστ για τον ιό ή είχαν αναρρώσει από Covid-19

Τα κράτη-μέλη συμφώνησαν σε αυτό, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέμεινε ότι τα πιστοποιητικά θα πρέπει να είναι αρκετά για να επιτρέπουν στους πολίτες της Ε.Ε. να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλες τις χώρες-μέλη και ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται στις κυβερνήσεις να επιβάλλουν επιπλέον περιορισμούς στους κατόχους πιστοποιητικών, όπως καραντίνα και περισσότερα τεστ.

Δεδομένου ότι οι συνοριακοί έλεγχοι αποτελούν εθνική ευθύνη, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν ήταν έτοιμα να παραιτηθούν των προνομίων τους. Τελικώς, συμφώνησαν ότι «θα απέχουν» από την επιβολή πρόσθετων περιορισμών «εκτός εάν είναι απαραίτητα και αναλογικά για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Η πρόταση πρέπει τώρα να τεθεί στα κράτη-μέλη για επίσημη έγκριση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για επικύρωση κατά την επόμενη σύνοδο της ολομέλειάς του τον Ιούνιο.

«Υπάρχει δουλειά ακόμη», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen: «Σε επίπεδο Ε.Ε., το σύστημα θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες. Είναι πλέον ζωτικής σημασίας όλα τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να προετοιμαστούν για να διασφαλίσουν ότι το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό».

Όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων – επί του παρόντος, των Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca-Οξφόρδης και της Janssen (Johnson & Johnson)- θα αναγνωρίζονται αυτόματα. Θα επιτραπεί όμως στις εθνικές κυβερνήσεις να συμπεριλάβουν και άλλα εμβόλια που δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στην Ε.Ε.