Αν και το ιατρικό ζήτημα της επικαιρότητας εύλογα είναι η λοίμωξη από τον κορωνοϊό, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της Αναπαραγωγικής Ιατρικής-Εξωσωματικής Γονιμοποίησης και της Μαιευτικής, που διαρκώς εξελίσσεται στην προσπάθεια να βοηθηθούν τα ζευγάρια στην ολοκλήρωση της οικογένειάς τους και στην τεκνοποίηση!

Η πιο βασική επισήμανση για κάθε νέο ζευγάρι που προσπαθεί να ολκληρώσει την οικογένειά του είναι ότι δε χρειάζεται καθόλου άγχος προς αυτήν την κατεύθυνση: μετά από ένα χρόνο προσπαθειών, περίπου το 90% των ζευγαριών θα πετύχει τον σκοπό της επίτευξης μιας κύησης. Έτσι, κανένα ζευγάρι δεν πρέπει να καταφεύγει σε δαπανηρές και πολύπλοκες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές, τουλάχιστον όχι χωρίς την καθοδήγηση των πραγματικά ειδικών επιστημόνων και σίγουρα όχι χωρίς να «πάρει» τον απαιτούμενο χρόνο, αφού οι πιθανότητες είναι με το μέρος των ζευγαριών – πιθανότητες που εξακολουθούν να είναι πολλές, ακόμα και αν απαιτηθεί ειδική θεραπευτική αντιμετώπιση για το πραγματικά υπογόνιμο ζευγάρι.

Έτσι, οι νέες τεχνικές στις επιμέρους παρεμβάσεις (εξωσωματική γονιμοποίηση, σπερματέγχυση κλπ.) αποτελούν αναπόσπαστη συνιστώσα μιας επιτυχημένης θεραπείας. Τα δεδομένα από όλες τις σοβαρές μελέτες δείχνουν τεράστια αύξηση των επιτυχημένων θεραπευτικών παρεμβάσεων, όταν αφενός όλες αυτές οι θεραπείες παρέχονται από πιστοποιημένους -και όχι δήθεν- ειδικούς και αφετέρου όταν γίνεται χρήση των διαπιστωμένων αποτελεσματικών νέων τεχνικών ή/και υλικών μέσων. Από εκεί και πέρα, νέα παράπλευρα στοιχεία αφορούν πιθανώς ειδικές «προτιμήσεις» των ζευγαριών, όπως για παράδειγμα η κρυοσυντήρηση του γενετικού τους υλικού (ωαρίων-σπερματοζωαρίων ή, συνηθέστερα, εμβρύων), ώστε να επιτύχουν μια εγκυμοσύνη όταν πραγματικά το επιθυμούν, χωρίς καμία χρονική πίεση. Εξάλλου, νεότερες μέθοδοι θεραπείας που αφορούν τη δωρεά ωαρίων ή τη χρήση μιας παρένθετης μητέρας, δίνουν τη λύση ακόμα και όταν μια εγκυμοσύνη φαινόταν άπιαστο όνειρο.

Όταν μάλιστα μια κύηση επιτευχθεί, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί στα ζευγάρια, όταν οι ιατρικές συνθήκες το επιτρέπουν και δεν υπάρχουν αντενδείξεις, ότι πρέπει να προσφέρεται το «δώρο» του φυσιολογικού τοκετού. Ακόμα και αν μια γυναίκα έχει γεννήσει με καισαρική τομή, ο φυσιολογικός τοκετός είναι πάντα μια ευκταία επιλογή: το VBAC (δηλαδή ο φυσιολογικός τοκετός, όταν έχει ήδη γεννηθεί ένα παιδί με καισαρική τομή) καλό είναι να προσφέρεται στην κάθε γυναίκα, αφού στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων με αυτόν τον τρόπο θα γεννήσει ασφαλώς ένα υγιές παιδί! Εξάλλου, σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της λοίμωξης από τον κορωνοϊό, τα αρχικά δεδομένα είναι μάλλον καθησυχαστικά, τόσο για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όσο και για αυτές που επιτυγχάνουν την κύηση – η οριστικοποίηση των δεδομένων θα γίνει φυσικά με την παρέλευση των ετών και τη μακροχρόνια παρακολούθηση των κυήσεων αυτών και των παιδιών που γεννιούνται τη δύσκολη αυτή περίοδο.

Ολοκληρώνοντας, αξίζει να επισημανθεί ότι χάρη στις εξελίξεις στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, έχουν δοθεί επιλογές που δεν υπήρχαν παλαιότερα σε γυναίκες και ζευγάρια, ώστε να πετύχουν χωρίς καμία κοινωνική πίεση τον ιερό σκοπό της ολοκλήρωσης της οικογένειας!

Θεόδωρος Καλαμπόκας
Χειρουργός-Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Πιστοποιημένος Ειδικός της British Fertility Society στην Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας- Εξωσωματική Γονιμοποίηση- Ενδοσκοπική Χειρουργική, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Β’ Μαιευτική- Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Αρεταίειο» Νοσοκομείο
www.drkalampokas.gr, email:kalamp@yahoo.com

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδικός της British Fertility Society στην Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας-Εξωσωματική Γονιμοποίηση , Επιστημονικός Συντονιστής Μονάδας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Μαιευτηρίου «Λητώ»