Η Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της κατά της COVID-19 είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών της.

Η εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση στην FDA (την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) για άδεια χρήσης του εμβολίου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα στις αρχές Ιουνίου. Εάν εγκριθεί, θα είναι το δεύτερο που παίρνει άδεια για χρήση σε εφήβους, μετά από εκείνο της Pfizer.

Η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα πρώιμα αποτελέσματα από μια κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 3.732 έφηβοι – τα δύο τρίτα εξ αυτών έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου. Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι το εμβόλιο δημιούργησε ανοσοαπόκριση παρόμοια με εκείνη που εμφανίστηκε σε ενηλίκους.

Δεν υπήρχαν περιπτώσεις συμπτωματικής Covid-19 στους πλήρως εμβολιασμένους εφήβους. Τέσσερις συμμετέχοντες στην ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας από τον κορωνοϊό, δείχνοντας σύμφωνα με την Moderna ότι τα στοιχεία είναι «συνεπή με την 100%αποτελεσματικότητα του εμβολίου». Ο ίδιος αριθμός αναφέρθηκε στην κλινική δοκιμή της Pfizer στις ηλικίες 12-15.

Η Moderna ανέφερε επίσης ότι μία δόση του εμβολίου είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 93% έναντι της συμπτωματικής Covid-19, αλλά και πάλι τα συμπτώματα που εμφανίστηκαν ήταν ήπια.

Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου ήταν παρόμοιες με τις πιο συχνές που αναφέρθηκαν στους ενήλικες -πόνος τη στιγμή της ένεσης, πονοκέφαλος, κόπωση, μυϊκός πόνος και ρίγη- και ήταν πιο συχνές μετά τη δεύτερη δόση. Η εταιρεία είπε ότι «δεν υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου».

Οι έφηβοι που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για έναν χρόνο. Τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους και ανακοινώθηκαν σε ένα δελτίο Τύπου που δεν παρείχε λεπτομερή δεδομένα από την κλινική δοκιμή. Η εταιρεία είπε ότι θα υποβάλει τα δεδομένα για δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση για αξιολόγηση από ομότιμους.

Η Moderna και η Pfizer δοκιμάζουν τώρα τα εμβόλια τους σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 11 ετών. Οι κλινικές δοκιμές μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο, επειδή αυτές οι ηλικιακές ομάδες απαιτούν διαφορετικές δόσεις και άλλες παραμέτρους έρευνας.