Τις χαλαρωτικές ιδιότητες του να βυθίζεσαι σε ένα απολαυστικό, ζεστό μπάνιο όλοι τις γνωρίζουμε. Αυτό που δεν μας είχε περάσει ωστόσο από το μυαλό είναι ότι το ζεστό μπάνιο έχει παρόμοια οφέλη με την άσκηση, όπως ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρυ.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το ζεστό μπάνιο μπορούν να έχει ορισμένα παρόμοια οφέλη για την υγεία με αυτά της αερόβιας άσκησης. Οι θερμικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου του υδρομασάζ, μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος και να βελτιώσουν τη ροή του αίματος, η οποία μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να ελέγξει το σάκχαρο στο αίμα και να μειώσει τη φλεγμονή.

Σίγουρα δεν θα βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, ούτε θα χάσετε βάρος κάνοντας μπάνιο, αλλά η διαπίστωση αυτή είναι χρήσιμη για τους ηλικιωμένους όσους ή έχουν προβλήματα υγείας που δεν τους επιτρέπουν να ασκούνται τακτικά: ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να είναι η αμέσως καλύτερη επιλογή.

Το πρόβλημα είναι ότι πιθανότατα δεν μπορείτε να επιτύχετε αυτά τα οφέλη για την υγεία στο δικό σας μπάνιο: στην μπανιέρα το νερό χάνει γρήγορα τη θερμότητα και η μόνη λύση είναι να το ανανεώνετε συχνά.

Είναι καλύτερα να λοιπόν να προτιμήσετε ένα υδρομασάζ: Ο Charles James Steward, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, συνιστά να βυθίζεστε ως τους ώμους σε ένα υδρομασάζ που θερμαίνεται στους 40 οC για μια ώρα.

Φυσικά, θα πρέπει να έχετε τον νου σας, καθώς για ορισμένους ανθρώπους η παραμονή για τόση ώρα στο ζεστό νερό κρύβει αυξημένο κίνδυνο ζάλης, λιποθυμίας και αφυδάτωσης – το καλύτερο θα ήταν να έχετε ένα ποτήρι κρύο νερό ή ένα δροσιστικό, μη αλκοολούχο ποτό μαζί σας, να μην το κάνετε όταν έχει πολύ ζέστη και να μην είστε μόνοι στο σπίτι.

Τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα έχουν και οι σάουνες: Μια μελέτη στη Φινλανδία έδειξε ότι οι μεσήλικες άνδρες που έκαναν σάουνα τέσσερις ως επτά φορές την εβδομάδα είχαν 50% μείωση του κινδύνου θανατηφόρου καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν μόνο μία φορά την εβδομάδα.