Μια νέα μελέτη δείχνει ότι όσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο τεστοστερόνης στους άνδρες, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή νόσο μετά τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξε μια επικρατούσα ιδέα ότι η τεστοστερόνη είναι κακή», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Δρ Abhinav Diwan, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λούις: «Αλλά διαπιστώσαμε το ακριβώς αντίθετο στους άνδρες: Εάν κάποιος είχε χαμηλή τεστοστερόνη όταν ήρθε για πρώτη φορά στο νοσοκομείο, ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρής Covid-19 ήταν πολύ υψηλότερος».

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, ο Δρ Diwan και οι συνάδελφοί του εξέτασαν 152 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων 90 ανδρών και 62 γυναικών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία για Covid-19 μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020 στο Νοσοκομείο Barnes-Jewish στο Σεν Λούις.

Μεταξύ 66 ανδρών στην ομάδα που είχαν σοβαρή Covid-19, τα μέσα επίπεδα τεστοστερόνης την ημέρα εισαγωγής και την 3η ημέρα ήταν περίπου 65% έως 85% χαμηλότερα από ό,τι στους 24 άνδρες που εμφάνισαν ηπιότερη νόσο.

Συνολικά, η συντριπτική πλειοψηφία – το 89% – των ανδρών με λοίμωξη από τον κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ήπια νόσο, εμφάνισαν επίπεδα τεστοστερόνης κάτω από το φυσιολογικό εύρος κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Σε γενικές γραμμές, τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης συσχετίστηκαν με τους υψηλότερους κινδύνους που απαιτούν διασωλήνωση, εισαγωγή σε ΜΕΘ ή θάνατο.

«Οι ομάδες ανδρών που ήταν γνωστό ότι είχαν χαμηλότερη τεστοστερόνη αρρώσταιναν πιο βαριά», δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης Δρ Sandeep Dhindsa, ενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σεν Λούις: «Βρήκαμε επίσης ότι εκείνοι οι ασθενείς που δεν ήταν σοβαρά άρρωστοι αρχικά, αλλά είχαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, ήταν πιθανό να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ ή διασωλήνωση τις επόμενες 2 ή 3 ημέρες. Τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης φάνηκαν να προβλέπουν ποιοι ασθενείς ήταν πιθανό να επιδεινωθούν τις επόμενες ημέρες»

Οι επιστήμονες εξέτασαν και άλλες ορμόνες, αλλά διαπίστωσαν ότι μόνο τα επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονταν με τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19 στους άνδρες. Μεταξύ των γυναικών, δεν διαπιστώθηκε σύνδεση μεταξύ των επιπέδων των ορμονών και τη σοβαρότητα της νόσου.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν απαραίτητα ότι η έλλειψη τεστοστερόνης προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, όπως ανέφεραν και οι ερευνητές: τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι γνωστό ότι μειώνονται έως και 50% όταν οι άνδρες κάνουν εισαγωγή σε νοσοκομείο, ακόμη και για επεμβάσεις ρουτίνας.