Ευρυαγγείες είναι τα μικρά κόκκινα αγγεία στο δέρμα των ποδιών μας και κιρσοί είναι οι μεγαλύτερες φλέβες που εξέχουν στα πόδια μας κάτω από το δέρμα. Και τα δύο μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας.

Οι ευρυαγγείες συνήθως δεν δίνουν συμπτώματα, μας ενοχλούν όμως αισθητικά. Οι κιρσοί, που επίσης ενοχλούν αισθητικά, προκαλούν συχνά πόνο, βάρος και κούραση στα πόδια και μπορεί να μας οδηγήσουν σε χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και επιπλοκές.

Θεραπεύοντας τους κιρσούς
Η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία είναι καταξιωμένη και πολύ εξειδικευμένη φλεβολογική τεχνική για τη θεραπεία των μικρών και μεγάλων κιρσών. Η διαδικασία εφαρμόζεται στο ιατρείο και περιλαμβάνει την έγχυση ειδικών φαρμάκων μέσα στις χαλασμένες φλέβες με την καθοδήγηση υπερήχου. Τα φάρμακα συνήθως είναι σε μορφή αφρού. Οι παθολογικές φλέβες καταστρέφονται χημικά από το φάρμακο και εξαφανίζονται σταδιακά καθώς τις απορροφά φυσιολογικά το σώμα. Η φλεβική κυκλοφορία αποκαθίσταται και η αισθητική εικόνα βελτιώνεται.

Σημαντικό πλεονέκτημα της σκληροθεραπείας είναι ότι δεν απαιτεί καμία προετοιμασία, ενώ αμέσως μετά τη θεραπεία ο ασθενής επιστρέφει χωρίς ελαστικές κάλτσες και χωρίς περιορισμούς στη δουλειά του. Ενώ λοιπόν για τους μικρότερους κιρσούς συνήθως προτιμούμε την ελάχιστα επεμβατική σκληροθεραπεία, για τους μεγαλύτερους μπορούμε επίσης να εφαρμόσουμε την πιο επεμβατική θεραπεία του ενδοφλεβικού laser.

Με τη βοήθεια υπερήχων εισάγουμε μια λεπτή ίνα laser στη φλέβα. Μέσα από την ίνα εκπέμπουμε ενέργεια laser και καταστρέφουμε μόνο την εσωτερική χαλασμένη φλέβα που δημιουργεί τους κιρσούς. Γίνεται συνήθως σε αίθουσα χειρουργείου με τοπική αναισθησία και ο ασθενής φεύγει αμέσως μετά την επέμβαση. Η μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική σε σύγκριση με το χειρουργείο.

Οι κιρσοί σε λίγο καιρό βελτιώνονται αισθητά, όμως σπάνια εξαφανίζονται. Για την εξαφάνισή τους, θα χρειαστεί συνδυασμός μικροφλεβεκτομών την ώρα του laser ή σκληροθεραπεία αργότερα στο ιατρείο.

Πώς σβήνουν οι ατέλειες
Μετά το ενδοφλεβικό laser, αισθητικά προβλήματα συχνά παραμένουν. Με τη βοήθεια της αισθητικής φλεβολογίας και των σκληρυντικών ενέσεων μπορείτε να εξαφανίσετε τις υπόλοιπες φλεβικές ατέλειες από τα πόδια σας.

Θεραπεύοντας τις ευρυαγγείες
Οι ευρυαγγείες στα πόδια δεν είναι δερματολογικό πρόβλημα, αλλά το πρώτο στάδιο φλεβικής νόσου, που μας ενοχλεί αισθητικά. Και εδώ η αισθητική φλεβολογία δίνει τη λύση με την τεχνική της μικροσκληροθεραπείας. Πρόκειται για καταξιωμένη και πολύ εξειδικευμένη φλεβολογική τεχνική, η οποία εφαρμόζεται στο ιατρείο. Με μικροσκοπικές βελόνες και ελάχιστη ενόχληση εισάγουμε ειδικές ουσίες στις ευρυαγγείες, οι οποίες εξαφανίζονται με όμορφα αισθητικά αποτελέσματα.

Μάριος Βαλσάμης MD
Χειρουργός, ειδικός στις φλεβικές παθήσεις, Membre de la Societe Francaise de Phlebologie, Member of the American Vein & Lymphatic Society
www.valsamisveins.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Αγγειοχειρουργός, εξειδικευμένος στη φλεβολογία στο Παρίσι. Από το 1997 ασχολείται αποκλειστικά με τις φλεβικές παθήσεις. Membre de la Société Française de Phlébologie, Member of the American College of Phlebology