Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε έγκριση για τη διάθεση φαρμάκου που θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους υπέρβαρων ή παχύσαρκων ενηλίκων.

Η σεμαγλουτίδη (semaglutide) «προκαλεί απώλεια βάρους μειώνοντας την πείνα, αυξάνοντας το αίσθημα πληρότητας και βοηθώντας έτσι τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο και να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων», σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας Novo Nordisk, που σκοπεύει να κυκλοφορήσει το φάρμακο, με την επωνυμία Wegovy, αργότερα αυτό το μήνα στις ΗΠΑ.

Το φάρμακο για την απώλεια βάρους βρίσκεται υπό εξέταση και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Αρκετοί ειδικοί δήλωσαν ότι αυτό το φάρμακο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ριζικά τη διαχείριση του βάρους.

Η θετική απόφαση της FDA βασίζεται σε αποτελέσματα τεσσάρων κλινικών δοκιμών φάσης III που εξέτασαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε περισσότερους από 4.500 ενήλικες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι συμμετέχοντες είτε ακολούθησαν ένα πρόγραμμα διατροφής με μειωμένες θερμίδες, καθώς και πρόγραμμα αυξημένης σωματικής δραστηριότητας είτε τα δύο προγράμματα συν το φάρμακο.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine, στο The Lancet και στο JAMA. Στις τρεις από τις τέσσερις κλινικές δοκιμές σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, οι συμμετέχοντες στις ομάδες που έπαιρναν την ουσία είδαν από 15% έως 18% απώλεια βάρους σε 68 εβδομάδες.

Η δοσολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν καλά ανεκτή από τους συμμετέχοντες. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν γαστρεντερικές ενοχλήσεις και ήταν σύντομες και ήπιες ή μέτριες σε σοβαρότητα.

Η συντάκτρια της πρώτης κλινικής δοκιμής, η Δρ Rachel Batterham του Κέντρου Έρευνας για την Παχυσαρκία στο University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτής της μελέτης αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ανακάλυψη για τη βελτίωση της υγείας των ατόμων με παχυσαρκία. Κανένα άλλο φάρμακο δεν έχει πλησιάσει σε αυτό το επίπεδο απώλειας βάρους – πραγματικά αλλάζει το παιχνίδι. Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν μέσω φαρμάκου αυτό που ήταν δυνατό μόνο μέσω χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους», πρόσθεσε.