Ο πονοκέφαλος δεν είναι άγνωστος στους περισσότερους ανθρώπους: κάποιοι σφίγγουν τα δόντια και περιμένουν να τους περάσει, ενώ άλλοι καταφεύγουν σε παυσίπονα για να μετριάσουν την έντασή του. Είναι όμως κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί; Κρύβει κάτι σοβαρό ένας πονοκέφαλος;

Ως επί το πλείστον όχι, λένε καθησυχαστικά οι επιστήμονες. Πέρα από μια πρόσκαιρη δυσφορία, ένας πονοκέφαλος δεν σημαίνει κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας συνήθως. Επειδή όμως υπάρχουν και οι σπάνιες περιπτώσεις, ακολουθούν τα σημάδια που θα πρέπει να μας κάνουν να ανησυχήσουμε:

  1. Πονοκέφαλος-κεραυνός
    Η απότομη έναρξη ενός σοβαρού πονοκέφαλου μπορεί να είναι λόγος ανησυχίας – εάν δηλαδή εμφανιστεί ξαφνικά φτάσει στο αποκορύφωμα της έντασής του σε λιγότερο από ένα ή δύο λεπτά. Αν νιώσετε ότι ο πονοκέφαλός σας είναι σαν κάποιος να σας χτύπησε στο κεφάλι, ίσως είναι κάτι σοβαρό.
  2. Ακαμψία & πυρετός
    Εάν ο πονοκέφαλος συνδυάζεται με δυσκαμψία στον αυχένα ή πυρετό, ζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα: είναι πιθανά χαρακτηριστικά της μηνιγγίτιδας και απαιτούν επείγουσα θεραπεία.
  3. Πιθανά συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου
    Εάν έχετε πονοκέφαλο παράλληλα με συμπτώματα όπως «διπλή» όραση, απώλεια όρασης, προβλήματα αντίληψης ή αδυναμία σε ένα άκρο, μπορεί να είναι σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου και θα πρέπει να ελεγχθούν ακόμη και αν εμφανίστηκαν για λίγο.
  4. Πονοκέφαλος που σας ξυπνά τη νύχτα
    Εάν ένας πονοκέφαλος σας ξυπνάει μέσα στη νύχτα ή επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε ή το πρωί, μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη πίεση στο κεφάλι. Η ενδοκρανιακή υπέρταση μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά μετά από σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή σπανιότερα μπορεί να είναι ένα επίμονο, μακροχρόνιο πρόβλημα, χωρίς σαφή αιτία.
  5. Πονοκέφαλοι που προκαλούνται από ζόρισμα
    Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από κάποια ένταση στο σώμα, όπως ο βήχας, το φτάρνισμα ή κάμψη του κορμού προς τα εμπρός μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να ελεγχθούν, καθώς μπορεί να δείχνουν κάποιο πρόβλημα στον εγκέφαλο.
  6. Αλλαγή στα χαρακτηριστικά
    Εάν ο «συνηθισμένος» σας πονοκέφαλος αλλάξει χαρακτηριστικά –ως προς την ένταση και τη διάρκεια π.χ.- αξίζει να τον ελέγξετε με τον γιατρό σας.
  7. Πονοκέφαλοι σε ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα
    Η εμφάνιση νεών πονοκεφάλων σε άτομα άνω των 50 ετών ή σε άτομα που λαμβάνουν στεροειδή ή που είχαν καρκίνο ή HIV θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Γενικά, όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει ένας πονοκέφαλος να σχετίζεται με μια πιο σοβαρή πάθηση.